Nem nyomoz az ügyészség a Tokaj-ügyben

2005.07.04. 15:36

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal elutasította annak a két magánszemélynek a feljelentését, akik szerint Orbán Viktor volt miniszterelnök hivatali visszaélést követett el - közölte az ügyészség. A feljelentést a Tokaj-ügyről készült újságcikkek alapján tették.

"Két magánszemély - tartalma szerint - feljelentésnek minősülő bejelentést tett az ORFK Nemzeti Nyomozó Irodájához (NNI) Orbán Viktor országgyűlési képviselő, volt miniszterelnök ellen hivatali visszaélés bűntette miatt döntően az Élet és Irodalom című hetilap egyik írásában megfogalmazottak alapján" - áll a Fővárosi Főügyészség közleményében. Tekintettel arra, hogy az országgyűlési képviselőkkel kapcsolatos feljelentések a Központi Ügyészségi Nemzeti Nyomozó Hivatal kizárólagos hatáskörébe tartoznak, az NNI azokat a hivatalhoz továbbította. "A sajtóban megjelent információkra alapított feljelentéseket, mivel azokban egyetlen olyan tény vagy adat sem szerepel, amely bűncselekmény elkövetésére utalna, a Központi Ügyészségi Nemzeti Nyomozó Hivatal elutasította" - olvasható az ügyészség közleményében.

Az Élet és Irodalom (ÉS) még márciusban írt arról, hogy Orbán Viktor kormányfőként üzleti tanácsokat adott állami területek megszerzésére egy felesége résztulajdonában levő tokaji cég taggyűlésein. A lap állítólagos taggyűlési jegyzőkönyvekkel támasztotta alá állításait. Ezek szerint Orbán beszélt állami támogatásokról ("ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet") és a privatizációról is az állami Tokaj Kereskedőház Rt. birtokainak megvásárlásával kapcsolatban ("mi közvetlenül nem vehetünk meg semmit a kereskedőháztól, forgácsokat le lehet választani az ésszerű vagyongazdálkodás keretében a kereskedőháztól").

Orbán tagadta, hogy bármilyen taggyűlésen részt vett volna és hogy tanácsokat adott volna, a köztévé A szólás szabadsága című műsorában ugyanakkor azt közölte, hogy mondhatta azokat a mondatokat, amiket az ÉS idézett a jegyzőkönyvekre hivatkozva. Fideszes politikusok perrel fenyegették a cikksorozat miatt a lapot, eddig azonban csak az ÉS-ben említett cég perelt. A bíróság helyreigazítási keresetüket első fokon elutasította, másodfokon azonban helyt adott kérelmüknek, így az ÉS-nek közölnie kell, hogy valótlanul állította, hogy "a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. 2000. szeptember 6-án, 2001. június 4-én, valamint 2001. december 2-án taggyűlést tartott, és azokon jegyzőkönyv készült".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK