Gyurcsány személyesen jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón, hogy pénteken öt órakor akkor is várja Orbán Viktort, a Fidesz elnökét vitára, ha a volt miniszterelnök már bejelentette, pénteken négy órakor vidéken van programja. A Fidesz legfrissebb reakciója szerint ők egy órakor szeretnék a találkozót. A találkozóról napok óta folyik a vita: Orbán feltételeket szabott, Gyurcsány ezt megfutamodásnak minősítette.

Pénteken öt órakor várja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Orbán Viktort a Parlament Munkácsy-termében az ország helyzetét értékelő vitára - ezt maga a miniszterelnök jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón. Gyurcsány akkor is várja Orbánt, ha a volt miniszterelnök már bejelentette, hogy pénteken délután előre megbeszélt vidéki programja van.

A Fidesznek pénteken 13 óra lenne megfelelő a Gyurcsány-Orbán vitára - jelentette ki sajtótájékoztatóján Rogán Antal frakcióvezető-helyettes. "Mivel Orbán Viktornak nyilvános, több mint két hete előre meghirdetett programja van pénteken hat órakor Győrben, az öt órás időpontot ilyen ultimátumszerűen nem tudjuk elfogadni" - közölte Rogán.

A kormányfő csütörtökön elmondta, hogy pénteken 14 órakor a volt miniszterelnökökkel találkozni fog ugyan, s ennek a találkozónak a helyszíne is a Parlament lesz, de ez teljesen más, az Orbán Viktorral remélt megbeszéléstől független találkozó lesz.

Boross Péter volt miniszterelnök a találkozón való megjelenését feltételhez kötötte: közölte, hogy csak akkor megy el, ha a két esemény helyben és időben elválik egymástól. Boross közleménye szerint az Orbán-Gyurcsány vita "csak a szokásos és heves - jórészt a napi politikai kérdésekre irányuló - politikai csatározás lehet". Horn Gyula és Medgyessy Péter azt közölték, hogy semmilyen formában nem hajlandók részt venni a Gyurcsány-Orbán vitán, de a volt kormányfők megbeszélésére elmennek.

Gyurcsány Ferenc hétfőn hívta fel Orbánt vitára, "amely számok, adatok, tények alapján" folyna közöttük "a magyar gazdaság, az emberek, a vállalatok valóságos teljesítményéről". Gyurcsány szerdán úgy értékelte, hogy a volt miniszterelnök nem adott egyértelmű választ, ezért megismételte a meghívást Orbán Viktor válaszában feltételeket szabott. Visszautasította a "felesleges szócséplést", egy esetleges "kampánytalálkozót", és kijelentette, hogy csak akkor hajlandó a vitára, ha "a miniszterelnökök találkozójának helyszínén, annak befejezését követően haladéktalanul folytatják a munkát a teljes nyilvánosság bevonásával".