Amerikai kuckót avattak pénteken Veszprémben, a megyei könyvtárban; a termet a legkorszerűbb amerikai informatikai és internet-hozzáférési eszközökkel szerelték fel.

George H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete avató beszédében emlékeztetett arra, hogy Pécs után - ahol tavaly avattak "amerikai kuckót" - a veszprémi a második ilyen létesítmény az országban. A nagykövet elmondta: a városok közötti versenyben most Veszprém vitte el a pálmát, de jövőre a második helyre sorolt Debrecenben is avatnak kuckót.

George H. Walker elmondta: a kuckó lehetőséget biztosít oktatási programok lebonyolítására, angol nyelvleckék, találkozók, videoprezentációk tartására, illetve aktuális információkkal szolgál az Egyesült Államokról, az amerikai népről. Mint mondta: "Bush elnök és kormánya felismerte, hogy partneri viszonyt kell kiépíteni és fenntartani azokkal az országokkal, amelyek osztják az értékeinket, a szabadságszeretetünket, valamint a demokrácia és a törvényes berendezkedésünk iránti tiszteletünket".

Magyar Bálint oktatási miniszter a veszprémi kuckó avatásán hangsúlyozta: a két nép között az együttműködést, a barátságot az ilyen könnyen elérhető információcsere tudja leginkább szolgálni. Hozzátette: a könyvtárban berendeztek egy videokonferenciára alkalmas helyiséget is, ami azt jelenti, hogy ha bárhol a világban ilyen konferenciát tartanak, azzal Veszprémet össze lehet kapcsolni.

Praznovszky Mihály, a megyei könyvtár igazgatója az avatón megjegyezte: az intézménynek évente 200 ezer látogatója van, akik közül valószínűen sokan betérnek majd az amerikai kuckóba is.