Huszonkilenc magyar közéleti személyiség Magyarországra várja George W. Bush amerikai elnököt az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára, a kommunista diktatúra elleni "legnagyobb és legtragikusabb tömegmegmozdulásra". A politikusok, tudósok, művészek, közszereplők alárásai között ott van Orbán Viktor, Kondor Katalin, Jeszenszky Géza, Martonyi János és Vizi E. Szilveszter neve is. A meghívólevelet már átadták az USA budapesti nagykövetének.

Magyarországi látogatásra hívta George W. Bush amerikai elnököt jövő októberre, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára 29 magyar politikus, illetve közéleti személyiség, művész, tudós, köztük Orbán Viktor, Kondor Katalin, Finta József és Vizi E. Szilveszter. Erről az aláírók nevében Granasztói György történész, a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke tájékoztatott. A George Bush-nak 2006 októberre szóló meghívást tartalmazó  levelet pénteken délelőtt adták át George Herbert Walkernek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének - tudatta Granasztói György.

Az aláírók között van Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Bod Péter Ákos volt ipari és kereskedelmi miniszter, volt jegybankelnök, Pálinkás József volt oktatási miniszter. Szintén a listán szerepel többek közt Borostyánkői Mátyás építész, Entz Géza művészettörténész, Finta József építész, Hámori József neurobiológus, a nemzeti kulturális örökség volt minisztere, Jeszenszky Géza történész, volt külügyminiszter és washingtoni nagykövet, Karátson Gábor festőművész, Kodolányi Gyula költő, Antall József néhai kormányfő politikai tanácsadója, Kondor Katalin újságíró, a Magyar Rádió elnöke, Martonyi János ügyvéd, volt külügyminiszter, Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Tar Pál volt washingtoni nagykövet.

"Azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, látogasson el Magyarországra a jövő évben abból az alkalomból, hogy ekkor, október 23-án, emlékezünk meg az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójáról. Ez volt a világtörténelemben a legnagyobb és legtragikusabb tömegmegmozdulás a kommunista diktatúra ellen" - szerepel az amerikai elnöknek írt levélben. A levél írói kiemelik, hogy a nyugati világ akkori megosztottsága miatt a magyar nép magára maradt a harcában, az Egyesült Államok azonban a kezdettől fogva megértette a forradalom jelentőségét, "áldozatkész segítsége igen sok formában nyilvánult meg a véres megtorlást követően is".

"Tudjuk, Magyarország és az új demokráciák nem lennének ma az észak-atlanti szövetség és az Európai Unió tagjai, ha szándékukat, jórészt éppen 1956 véres tanulságainak alapján az Ön országa és Európa nyugati része nem támogatta volna" - áll a levélben. Az írás szerint az amerikai elnök 2006 októberében olyan országba látogatna el, amelyben már minden parlamenti erő a magáénak tekinti az 1956-os forradalmat.

"Látogatása (...) elsősorban azt fejezné ki, hogy az önkényuralmak elleni harc, áldozatvállalás mindig a demokráciáért történik, azt erősíti szerte a világban. Hogy az 1956-ot követő években a helyzet ugyan reménytelennek tűnt, a bizakodást mégsem szabad feladni" - írja a 29 magyar közéleti személyiség, politikus, művész, tudós.