Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint nincsen olyan kormányzati szándék, hogy a Zengőre kellene radarállomást építeni. A miniszterelnök a soproni VOLT fesztiválon beszélgetett fiatalokkal. Gyurcsány ugyanakkor hozzátette: próbarepülések bebizonyították, hogy szükség van dél felé figyelő radarra.

Nincs olyan kormányzati szándék, hogy a Zengőn kellene radarállomást építeni, de újra tárgyalást kell kezdeni egy radarállomás létesítését célzó projektről - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton Sopronban.

A miniszterelnök a VOLT fesztiválon fiatalokkal beszélgetve - a Zengőn korábban tervezett radarállomásra vonatkozó kérdésre válaszolva - elmondta, hogy a magyar határ déli irányból rendkívüli módon nyitott.

Kitért arra, hogy a kormány próbarepülést végeztetett, amelynek során a déli irányból alacsonyan szálló kisrepülőgép Dunaújvárosig jutott, mire a magyar légierő megtalálta. A radarok a gépet nem tudták követni, "Dunaújváros pedig már Paks után van" - jegyezte meg. "Háromszáz méter alatti repüléseket nagyon nehezen látunk, száz méter alatt pedig szinte semmit" - mondta, hangsúlyozva egy NATO-radarállomás létesítésének szükségességét.