Horn Gyula volt miniszterelnök szerint gyengültek az MSZP választási esélyei, de dolgoznak rajta, hogy ez változzon. Az MSZP társadalompolitikai tagozatának fórumán Horn szót emelt az állam szerepének csökkentése ellen is.

"Az MSZP 2006-os választási esélyei valamit gyengültek, de a kormány és a párt azért dolgozik, hogy ezen változtasson" - mondta Horn Gyula volt miniszterelnök szombaton Budapesten, az MSZP társadalompolitikai tagozatának fórumán. "Nem tudok egyetérteni azokkal a szkeptikus véleményekkel, hangokkal, amelyek már előre feltételezik, hogy veszítünk 2006-ban. Én nem tudok arról, hogy bárhol is az országban megindult volna a parlamenti szavazás, és amíg nem indult el, mind a kettőnknek ugyanaz az esélye, a jobboldalnak is, meg nekünk is" - jelentette ki. Elismerte, hogy az MSZP esélyei valamit gyengültek, de - tette hozzá - a kormány és a párt azért dolgozik, hogy ezen változtasson.

Horn Gyula elmondta: a pártnak most kell megfogalmazni egy sor üzenetet, amelyeket hangsúlyként akar kezelni a jövő évi kampányban. Megjegyezte, hogy nem tartja jó politizálásnak, ha van egy nagyon fontos kezdeményezés, amit még alig tudtak megemészteni az emberek, és utána megjelenik rögtön a következő.

A volt miniszterelnök az ország helyzetét értékelve elmondta: Magyarország teljesítménye ma is elismert, a nyugati partnerek változatlanul stabilizáló tényezőnek tartják az országot a közép-kelet-európai térségben.

Horn Gyula szót emelt az állam szerepének csökkentése ellen. "Én nem akarom misztifikálni az államot, de nélkülözhetetlen szerepet tölt be, és meg kell mondanom, hogy az erről folyó vitát én abszolút értelmetlennek tartom". Hozzátette: nem a privatizáció ellen beszél, bár tudja, nem szimpatikus dolog privatizálni egyetlen kormánynak sem. A szocialista politikus szerint egy területen nem tudtak előrelépni, sőt a helyzet rosszabb, mint volt: európai uniós tagságunk egy éve alatt a magyar jövedelmek és az európai átlag közötti különbségek nem szűkültek, hanem növekedtek.