Elöntötte a víz a fél országot

2005.07.12. 14:47

Országszerte vízszivattyúzáshoz és kidőlt fákhoz hívták a tűzoltókat az esőzések miatt kedden. A Duna több szakaszán árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az előrejelzés szerint Budapestnél a folyó csütörtökön elönti a budai rakpartot.

A rendkívüli esőzések miatt folyamatosan vízszivattyúzáshoz és kidőlt fákhoz hívták kedden a tűzoltókat. Gödöllő térségében jelenleg is tizenkét tűzoltóegység dolgozik. Gödöllőn és Százhalombattán a legtöbb problémát az emésztőgödrök elöntése és a szennyvíz kitörése jelentette, emiatt fertőtleníteni kellett a szennyezett víz által érintett területeket - mondta Szentes György katasztrófavédelmi szóvivő.

Nógrád megyében a délelőtt folyamán negyven bejelentés érkezett a tűzoltóságokhoz. Bács-Kiskun megyében ezzel szemben valamelyest javult a helyzet, a déli órákig tizenegy helyszínre hívták a tűzoltókat. Hajdú-Biharban négy alkalommal kellett a tűzoltóknak veszélyesen megdőlt fát eltávolítani az utakról, négy alkalommal pedig szivattyúzni kellett. A hirtelen felgyülemlő víz Pest megyében utakat, pincéket, kerteket árasztott el, a víz néhány helyen megjelent az épületek földszinti részén is.

Fákat döntött ki, utat mosott alá az özönvízszerű esőzés hétfőről-keddre virradóra Egerben. A tűzoltóság kedden délelőttig, összesen 11 riasztást kapott Egerből, illetve a környező településekről.

Budapestnél az alsó rakpartot csütörtök délután önti el a víz, azaz meghaladja a vízállás a 600 centimétert - közölte az vízügyi főigazgatóság kommunikációs vezetője. A magas vízállás érintheti a budai rakparton jelenleg is működő budai plázst. Jelenleg még több méternyire van a Duna a plázs alatt, a rendezvény szervezői nem tudnak arról, hogy csütörtökön elöntené a plázs helyszínét a víz, ezért egyelőre nem is csomagolnak a kitelepült venéglátóhelyek.

A Dunán Nagybajcs térségében III. fokú, Komáromnál II. fokú, ez alatt I. fokú szintet meghaladó árhullámra kell számítani. Délelőtt a Duna szigetközi szakaszán rendeltek el I. fokú készültséget - áll Boros István közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK