Saját maguknak küldték el a postai feldolgozóból a megdézsmált csomagokat egy kilencfős tápióbicskei banda tagjai, amíg le nem fülelték őket. A Magyar Posta Rt. fellép a küldeményfosztogatók ellen - mondta a társaság biztonsági főigazgatója, Vidus Tibor szerdán Budapesten.

Budaörsön a korszerű logisztikai bázisban térfigyelő rendszert alakítottak ki, szigorították a be- és kilépés rendjét, az ellenőrzések időpontja kevésbé kiszámítható lett, és bűnügyi térképet készítettek a feldolgozóterületről. Feltárták, hol vannak az épületben úgynevezett fehér foltok, amik nincsenek videomegfigyelés alatt - közölte a biztonsági főigazgató sajtótájékoztatón.

Beszámolt róla: a budaörsi bázison tetten értek egy kilencfős tápióbicskei csoportot, amely a számukra fontos küldeményeken egyszerűen leragasztotta az eredeti címzést, és saját magának küldte tovább a csomagokat. Közölte: 17 vidéki, területi feldolgozó biztonsági korszerűsítése is befejeződött. Két vidéki feldolgozóközpontban egy négy- és egy háromtagú, elsősorban CD-kre utazó csoportot derítettek fel.

Továbbra is a CD-k, a mobiltelefonok és a csomagküldők kisebb ajándékai esnek leginkább áldozatul, főleg, ha a csomag külső jegyeiből a tartalom kikövetkeztethető - mondta. Elemi érdeke a postának, hogy eredményesen lépjen fel a küldeményfosztogatók ellen. Az év első negyedévében tapasztalható negatív tendenciát sikerült megfordítani, kevesebb a küldeményfosztogatás - tette hozzá. A főigazgató azonban konkrét számokról nem beszélt.

Tomecskó Tamás szóvivő hozzátette: a Magyar Posta Rt. csak a belföldön, belföldre feladott küldeményeknél ígér javulást abban, hogy a csomagok sértetlenül érjenek a címzettekhez. Mint mondta, Európában a frankfurti központban van a legtöbb csomagfosztogatás, így a külföldről érkező küldemények gyakran már sérülten érkeznek Magyarországra. Felelősséget azonban a posta a külföldön feladott küldeményekért is vállal, kártérítést nemzetközi egyezmény alapján fizet.