Leggyakrabban családtagok ölik egymást

2005.07.14. 15:23

A 2004-ben elkövetett gyilkosságok felében az elkövető és az áldozat egy háztartásban élt. A gyilkosságok száma az elmúlt években se nem csökkent, se nem növekedett, leszámolás évente egy-kettő történik.

A 2004-es statisztikákban 209 befejezett emberölés, 153 kísérlet és 39 halált okozó testi sértés szerepelt, ezek a számok a rendszerváltás óta évről évre hasonlóak - közölte Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóhelyettese. A szakember az élet elleni cselekmények típusairól, megoszlásáról szólva kifejtette: 50 százalékban az elkövető és az áldozat egy háztartásban él, 15-20 százalékban pedig alkalmi ismerősök, szórakozópartnerek.

Az emberölések negyede minősített cselekmény, tehát például előre kitervelten, aljas indokból vagy nyereségvágyból követték el - közölte az NNI igazgatóhelyettese. Ugyanakkor szervezett bűnözéssel összefüggő, leszámolásos jellegű cselekmény évente egy-kettő történik - fűzte hozzá.

Petőfi Attila elmondta, hogy tavaly összesen mintegy 418 ezer bűncselekmény és 120 ezer elkövető vált ismertté. A gazdasági, pénzügyi bűncselekmények száma 2000 óta mintegy 25 százalékkal nőtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK