Őszig bontják a sajtópalotát

2005.07.18. 12:25

Nem kapott robbantási engedélyt az építtető, ezért hagyományos módszerekkel bontják a Blaha Lujza téri volt sajtószékházat. Az épület helyén luxusszállodát, irodákat, üzleteket és mélygarázst magába foglaló komplexum épül kilencmilliárd forintért. Az Europeumot várhatóan 2007-ben adják át.

Fotó: MTI

Szeptemberben ér véget a Hírlapkiadó Vállalat egykori székházának bontása. Az építtető ugyanis nem kapott engedélyt arra, hogy felrobbantsa az épület bontásra ítélt részét. A robbantás körülbelül 40 percre borította volna porfelhőbe a környéket, engedély híján azonban marad a hagyományos módszer, amivel viszont csak szeptember végére fejezik be a bontást, és csak azután kezdik meg az építkezést egy négyszintes mélygarázs kiásásával.

Az épület helyén - a József körúti műemlék jellegű homlokzat megtartásával - ugyanis Europeum néven luxus kategóriájú szállodából, irodaházból, illetve kereskedelmi és szolgáltató egységekből álló komplexumot épít az Ablon ingatlanfejlesztő cégcsoport. A 9 milliárd forintos beruházás várhatóan 2007-ben készül el.

A tervek szerint az épületegyüttes 30 000 négyzetméteres összterületéből 10 000 négyzetméteren luxusszálloda lesz, míg a földszinten és az első emeleten kereskedelmi és szolgáltatóegységek kapnak helyet. A körút felőli részen 3500 négyzetméter iroda lesz, és mindehhez mélygarázs is épül.

A sajtószékház több különálló lakóház összevonásából alakult ki a II. világháború után. A romantikus stílusú homlokzatok valószínűleg megrongálódtak Budapest ostroma alatt, és amikor 1949-ben összevonták a három épületet, csak a József körút 7. tarthatta meg eredeti, műemléki homlokzatát. Az épület belső szerkezetén ugyanakkor csak nagyon keveset változtattak. 

Itt kapott helyet a Hírlapkiadó Vállalat, sokáig működött falai között az egykori Szikra Nyomda, és szerkesztőségek tucatjainak (Népszabadság, Esti Hírlap, Ludas Matyi stb.) adott otthont hosszú évtizedeken át az épület. A rendszerváltás után azonban lassan teljesen elnéptelenedett. Az utolsó szerkesztőség több mint tíz éve költözött ki.