Befejeződött az iratismertetés a K&H-ügy fő gyanúsítottja, Kulcsár Attila számára. A K&H Equities volt üzletág-vezetője szerint az iratokból kiderül, hogy az eddigiekhez képest már nem emelkedik büntetésének mértéke. Az egykori álbróker ugyanakkor úgy véli, a rendőrségi gyanúsításban szereplő 10,7 milliárdos kárérték túl magas, ezért valószínűleg új tőkepiaci szakértő kirendelését indítványozza majd.

Fotó: MTI
Kevesebb kárt számolt

Kulcsár Attila a két hete folyó iratismertetés során nem találkozott olyan új terhelő vallomással, amely miatt szerinte emelkedne a rá kiszabható büntetés mértéke. A K&H Equities volt üzletág-vezetője kedden adott telefonos interjút az MTI-nek. Kulcsár Attila közölte: "az ügy esetleges politikai vonatkozásaira továbbra sem kívánok reagálni".

Arra a felvetésre, hogy a Fővárosi Bíróság a múlt héten megszüntette több olyan személy és cég vagyonának zár alá vételét, akik, illetve amelyek kapcsolatban álltak a K&H Equitiesszel, azt mondta, "véleményem szerint a Fővárosi Bíróság jogosan oldotta fel ezeknek a cégeknek, illetve vagyonelemeknek a zárolását". Kulcsár ugyanakkor azt is elismerte, hogy jogosan zárolták a Britton Interinvest Llc., a Britton Capital Consulting Kft., a Kartonpack Rt., a Novoprint Rt. és a BR Immobilia Kft. vagyonát.

Kulcsár Attila elmondta, jogi képviselője "nagy valószínűséggel" új tőkepiaci szakértő kirendelését indítványozza majd, mert - mint fogalmazott - "az elkészült szakértői vélemények a teljes kárérték tekintetében jelentős hiányosságokat mutatnak". "Információim szerint az ügy több érintettje is kérte már új tőkepiaci szakértő kirendelését" - mondta. A K&H Equities egykori üzletág-vezetőjét 20,8 milliárd forint értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítják, amivel 10,7 milliárd forint kárt okozott. Korábbi nyilatkozatában ugyanakkor azt állította, hogy számításai szerint a tényleges kárérték csupán hat-hét milliárd forint, ami ráadásul még csökkenhet is a folyamatos zár alá vételek és a bank által visszaperelt összegek esetleges megtérülésével.

Kulcsár Attila kedden felhívta a figyelmet arra, hogy a kárérték meghatározásánál figyelembe kell venni a zárolt vagyonok értékét is. Utalt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) június közepén tartott sajtótájékoztatójára, ahol Papp Csaba ezredes, az NNI gazdaságvédelmi főosztályvezetője elmondta: hatvanöt magán- és jogi személy esetében döntött a bíróság vagyonzárolásról összesen 7,2 milliárd forint értékben.

A bíróság július 13-án szüntette meg Kulcsár Attila házi őrizetét, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A K&H Equities volt üzletág-vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, a bírósági végzés három ténnyel indokolta az enyhébb kényszerintézkedést. Egyrészt arra hivatkoztak, hogy a házi őrizet elrendelése óta az ügyben lényeges változás állt be, például a nyomozás befejeződött, illetve Kulcsár Attila orvosi kezelésre jár, valamint az FB álláspontja szerint a kényszerintézkedés nem lehet előrehozott büntetés.

"Figyelemmel arra, hogy maradéktalanul betartottam a házi őrizet szabályait, és hogy továbbra is rendezett családi körülmények között élek, döntöttek a házi őrizet megszüntetése mellett. A másodfokú bíróság azonban kötelezett arra, hogy hetente egy alkalommal jelenjek meg a kerületi rendőrkapitányságon" - mondta. Mint közölte, csak külön engedéllyel hagyhatja el Budapestet. A sajtóban megjelent nyilatkozatokat cáfolva Kulcsár Attila határozottan kijelentette: egyelőre nincsenek semmilyen üzleti ügyei.

Feltételezése szerint számára ezen a héten befejeződik az iratismertetés a rendőrségen, a következő egy-két hónapot pedig az elhozott nyomozati iratok tanulmányozásával tölti. "Ebben az évben nagy valószínűséggel nem lesz tárgyalás, s körülbelül szeptemberben lesz vádemelés. Az iratismertetés július végéig mindenkinek befejeződik, és az ügyészségnek legfeljebb három hónapja van a vádemelésre" - mondta.

Kulcsár Attila nem kívánt pontos választ adni arra a kérdésre, hogy hány éves büntetésre számít. "Közel két évet már letöltöttem a várható büntetésből. A végső büntetés mértéke függ a vádemeléstől és attól, hogy a bíróság ebből mit talál megalapozottnak, tehát egyáltalán nem szeretnék semmilyen mértéket meghatározni, évekkel dobálózni" - közölte.

A volt álbróker egyetértett a K&H egyes károsultjait képviselő Magyar György ügyvéddel, aki szerint nem zárható ki, hogy lesznek további gyanúsítottak az ügyben. "Azt nem tudom, hogy a nyomozó hatóságnak mi a terve az újabb gyanúsításokkal kapcsolatban, de nem tartom kizártnak, hogy külön eljárásban lesznek a K&H-ügynek új gyanúsítottjai" - mondta. Az ügyvéd egy csütörtöki, a Népszabadságban megjelent cikk szerint azt mondta: "bármikor találhat még az eljáró hatóság újabb, releváns információval bíró adatokat, kijelentéseket a K&H-ügy gyanúsítottjainak vallomásaiban, amelyek alapján újabb személyeket vonhatnak eljárás alá egy újabb ügyiratszámon".