Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén megállapította, hogy érvényes az Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete által kezdeményezett országos népi kezdeményezés, és erről haladéktalanul tájékoztatják az Országgyűlés elnökét, a parlamentnek pedig napirendre kell tűznie a kérdést.

Az OVB június 21-én rendelte el azoknak az aláírásoknak az ellenőrzését, amelyeket az Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesület gyűjtött össze az ápolási díj bevezetésének érdekében. Céljuk, hogy a parlament egy új törvényben a súlyos fogyatékos és állandó felügyeletre szorulókat napi 24 órában gondozó hozzátartozók tevékenységét teljes értékű munkavégzésként ismerje el, és ennek megfelelően az ápolási díj összege ne lehessen kevesebb a mindenkori legalacsonyabb munkabér összegénél. Az Országos Választási Irodának 45 napja volt arra, hogy ellenőrizze az aláírásokat és tájékoztassa arról az OVB-t.

Az OVI keddi tájékoztatása szerint a kezdeményezők összesen 65 668 aláírást gyűjtöttek, ebből 2115 aláírást még a kezdeményezők kihúztak. A fennmaradt 63 553 aláírásból az OVI munkatársai egy ötszázalékos mintát választottak ki, azaz 3178 aláírást vetettek egybe a személyi adat- és lakcímnyilvántartással, valamint a választójoggal rendelkező, nagykorú állampolgárok listájával.

A vizsgálat során 536 aláírást nem találtak megfelelőnek, a leggyakoribb hiba az volt, hogy a személyi számot pontatlanul tüntették fel, illetve hiányos volt a lakcímadat. Az OVI jelentése szerint 99 százalékos valószínűséggel megállapítható, hogy legalább 51 732, legfeljebb 53 892 aláírás minden szempontból megfelelő a népi kezdeményezéshez.