A hétvégén az Európai Unió szakemberei vitatkoznak majd Magyarországon arról, hogyan lehetne magyar útlevelet adni a határon túli magyaroknak. A kormány által szervezett kétnapos konferencián szó lesz arról is, hogy mi lehet az, ami még nem állampolgárság, de már különleges státusz. Őszre akarja eldönteni a kormány, hogyan rendezze a határon túli magyarok közjogi helyzetét.

Kétnapos konferencián az Európai Unióból érkező szakértők vitatják meg a magyar kormány több tagjával, hogy mit lehet adni a határon túli magyaroknak. Avarkeszi Dezső kormánymegbízott az MTI-nek azt mondta, hogy két fő kérdésre keresik a választ: hogyan lehetne útlevelet adni a határon túli magyaroknak, illetve állampolgárság helyett milyen közjogi státuszt adhat a kormány a szomszédos országban élőknek.

Az útlevélkérdés elsősorban a Szerbiában és Ukrajnában élő magyarokat érinti: ők csak vízummal léphetnek az EU területére, és ha Magyarország csatlakozik a közös határvédelemről szóló Schengeni Egyezményhez, akkor Magyarországra sem látogathatnak majd európai vízum nélkül. A kormány egy olyan útlevél kiadásán gondolkozik ezért, amelyet állampolgárság nélkül is ki lehetne váltani. Ugyanakkor kérdéses, hogy az EU ezt hogyan fogadná. A különleges közjogi státuszról folyó vitában azt kellene eldönteni, hogy milyen jogok illetnék meg a határon túli magyarokat, anélkül hogy állampolgárságot kapnának. Erről őszig akar dönteni a kormány, és a hétvégi konferencián erről is kikérik az EU szakértőinek a véleményét.