A törvény ellenére burjánzik a parlagfű

2005.08.01. 15:01

Magyarországon még soha ennyi parlagfű nem tenyészett mint az idén. A politikusok és a szakemberek mégis örülnek, mert most szigorúbb törvények és nagy figyelem övezi az allergiát okozó gyom feltartóztathatatlan terjedését. Húsz kecske egy hét alatt egy hektár parlagfüvet eszik meg.

Magyarország területének húsz százaléka fertőzött parlagfűvel, és ez eddig a legnagyobb burjánzása az allergiát okozó gyomnövénynek. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke szerint ugyan növekszik a fertőzött terület, de idén szisztematikus munka indult meg a gyom visszaszorítására.

Optimista a parlament környezetvédelmi bizottságának ellenzéki és kormánypárti képviselője is, akik hétfő délelőtt a Népszigeten tekintették meg, hogyan legelik le a kecskék a parlagfüvet. A védekezés legeltetős módszeréről kiderült, hogy húsz kecske egy hét alatt egy hektár parlagfüvet fogyaszt el, az állatok kifejezetten szeretik a gyomot, és a tejük sem lesz rosszabb minőségű tőle.

A politikusok az új jogszabályok miatt örültek, hiszen tavasz óta felemelték a bírságot. Akinek a földjén június 30. után tenyész a gaz, az 20 ezertől 2 millió forintig terjedő bírságot fizethet, az önkormányzatok pedig az eddigieknél könnyebben rendelhetnek el kényszerkaszálást. A fideszes Illés Zoltán azt mondta, hogy szeptemberben kezdeményezni fogja parlamenti bizottság felállítását parlagfű-ügyben. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke szerint kormánybiztost kellene kinevezni a gyom kiirtásáért. Orosz Sándor szocialista képviselő szerint öt-hat év hatékony munkájával el lehetne érni, hogy már csak nyomokban lehessen megtalálni a parlagfüvet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK