Megbírságolták a mérgező strandot

2005.08.01. 13:50

Nem záratja be az ÁNTSZ, de jelentős bírságot ró ki arra a tóalmási strandra, ahol klórgázmérgezés miatt öten betegedtek meg szombaton. Az ÁNTSZ szerint a balesetet az okozta, hogy az esti karbantartás során több vegyi anyagot összekevertek. Ráadásul ekkor többen is a medencében tartózkodtak.

A technológiai fegyelem megsértése és a házirend be nem tartása okozta szombaton a tóalmási strandon a klórgázmérgezést, amiben öten betegedtek meg - közölte hétfőn az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Pest Megyei Intézete. A szombati klórgázmérgezés miatt három súlyosan sérült felnőttet, illetve két könnyebben sérült gyermeket szállítottak kórházba a mentők. Az öt beteget hétfőre hazaengedték a kórházból.

Tettinger Antal Pest megyei tiszti főorvos a Hír Televíziónak elmondta: az esti karbantartás után a kezelőszemélyzet olyan technikai hibát követett el, ami miatt a hipó és a sósav találkozhatott, a két vegyi anyag találkozásakor pedig klórgáz keletkezett. Az ÁNTSZ szerint nem tartották be a strand saját előírását sem, miszerint a hivatalos zárás után a medencében nem tartózkodhat senki.

A Pest megyei tiszti főorvos a helyszíni szemle után úgy döntött, hogy a strandot nem kell bezárni, de az üzemeltetőnek fokozottabb figyelmet kell fordítania a technológiai fegyelem és a házirend betartására. A mulasztások miatt azonban nagy összegű szabálysértési bírságot rónak ki a strand üzemeltetőire.

KAPCSOLÓDÓ CIKK