Tanárok, szülők és diákok tiltakoztak pénteken az Oktatási Minisztérium előtt az érettségikkel és felvételikkel kapcsolatban kialakult helyzet miatt. A petíciót, amelyben Magyar Bálint miniszter lemondását követelték, körülbelül öttucatnyian írták alá a Honfoglalás című film betétdalának taktusaira. A szervezők ugyan azt hangoztatták, hogy politikailag semleges a megmozdulás, egyesek szélsőjobboldali kiadványokat osztogattak. A tárca politikai demonstrációnak nevezte az eseményt.

Az idei új érettségi és felvételi rendszer alkalmazása során kialakult helyzet miatt tüntetést tartottak az Oktatási Minisztérium (OM) előtt az érintett diákok szülei. A tüntetők közül ketten Magyar Bálint oktatási miniszternek írt nyílt leveleket olvastak fel, amelyben vázolták a helyzetet, amit az "egekbe szökő" felvételi ponthatárok, az OM, szerintük nem megfelelő tájékoztatása, és az érettségi-felvételi rendszer átgondolatlan átalakítása miatt alakult ki.

Bognár Ignácné, a szülők nevében elmondta, a miniszter becsapta őket, amikor az év elején azt ígérte, hogy a felvételikhez elegendő lesz a középszintű érettségi, de ehhez képest sok diákot nem vettek föl, mert nem volt az emelt színtű vizsga után járó pluszpontjuk. A szülő szerint ezért a "nagybetűs élet egy nagy csalódással" kezdődik sok fiatal számára. A nyílt levelet felolvasó nő úgy vélte, Magyar Bálint megtévesztett és megalázott diákot, szülőt és tanárt egyaránt. 

Csákváriné Veréb Valéria, egri középiskolai tanárnő és szülő azt kérdezte a miniszterhez intézett, ugyancsak a tüntetésen felolvasott petíciójában, hogy készültek-e felelős hatástanulmányok az új feltételi-érettségi rendszerrel kapcsolatban, és miért nem készült fel a minisztérium a kialakult helyzetre. A tanárnő szerint sérült az esélyegyenlőség, és a tárca kísérleti nyúlként használta fel a diákokat, "elkótyavetyélve egy generáció álmait és bizalmát". Szerinte a miniszternek ebből le kellene vonnia a személyéra vonatkozó következtetéseket. Szavait "Mondjon le!", "Pusztuljon!", "Megbukott!" felkiáltásokkal kommentálta három tüntető.

A beszédeket követően a szervezők arra kérték a megjelenteket, hogy aláírásukkal is nyomatékosítsák a petíciót, majd miközben a pár tucat tiltakozó sorban állt aláírni, zene csendült fel: Demjén Rózsitól a Honfoglalás című film betétdala, az Illéstől a Sárga rózsa, de volt Edda és Paradicsom meghódítása is Vangelistől. Az aláírás alatt egyesek szélsőjobboldali kiadványokat (Front, Kárpátia) osztogattak. A 62 aláírással ellátott petíciót végül Csákváriné Veréb Valéria az OM épületében átadta Czímer László tanügyigazgatási főosztályvezetőnek. A főosztályvezető megígérte, szakmailag megvizsgálják az abban foglaltakat, és a tiltakozók választ kapnak kérdéseikre.

Az  [origo] által a tüntetésen megkérdezett szülők és diákok többnyire azt nehezményezték, hogy hiába tették le ők, vagy gyerekeik száz százalékosra a középszintű érettségi vizsgákat, ha a magas ponthatárok miatt ez sem volt elég a felvételükhöz. Bognár Ignácné szerint azoknak a gazdag szülőknek a gyerekei kerültek előnybe, akik ki tudták fizetni pluszköltségeket, hogy le tudják tenni az emelt szintű vizsgákat. Egy diák elmondta az [origo]-nak, hogy hiába beszél anyanyelvi szinten spanyolul és rendelkezik felsőfokú vizsgával, ha a második nyelvből (angol) csak középszintű érettségit tett, de ez nem volt elég az idegenforgalmi főiskolára, jóllehet példásra sikerült.

Fotó: MTI

Egy házaspár azt érezte méltánytalannak, hogy gyerekük, noha kéttannyelvű iskolában tette le az egész érettségit, nem került be a Közgáz nemzetközi kapcsolatok szakjára, mivel idegen nyelven érettségizőknek nem lehetett emelt szintű vizsgát tenniük. Ráadásul egy napon is lettek volna az angol nyelvű középszintű vizsgák, és a magyar nyelvű emelt szintűk.

A tárca a tüntetést követően rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, amelyen Arató Gergely politikai államtitkár politikai demonstrációnak nevezte a tiltakozást, közölve, hogy "nem tudjuk eldönteni, hogy egy politikai tüntetésről van szó, amelyet a polgári körök szerveznek a Lelkiismeret ,88 csoport támogatásával, vagy valódi aggodalomról, valódi kérdésekről". Az államtitkár szerint, ha valódi kérdésekről van szó, azok felvetésére más módok is vannak, mint az utcai tüntetés.

Arató Gergely szerint a felsőoktatási intézmények közel felében 120 pont alatt volt a ponthatár, és a jelentkezők közül csupán 24 százalék számolt el többletpontokat az emelt szintű érettségik után. Az államtitkár úgy vélte, hogy azok a diákok, akik elit szakokra akartak jelentkezni, ahol sokszoros a túljelentkezés, számíthattak volna arra, hogy szükségük lehet a pluszpontokra, és ezt a tárca is folyamatosan hangoztatta. Szerinte a felelősség azoké, akik politikai kérdést csinálnak az ügyből, és azoké, akik annak idején azzal riogattak, hogy az emelt szintű vizsga teljesíthetetlen. A politikus közölte, megérti azokat, akik csalódottak, mert nem kerültek be.

Az államtitkár egy kérdésre válaszolva közölte, Magyar Bálint nem kíván lemondani posztjáról, nem hátrál meg hatvan tüntető előtt, miközben a felsőoktatási intézményekbe több mint 100 ezren jelentkeztek és hatvanezer diákot fel is vettek.