Rákkeltő vegyületeket mutattak ki a dorogi hulladékégető csapadékcsatornájában. A szennyezés állítólag Esztergom ivóvizét is megfertőzhette volna. A vizsgálatra azért volt szükség, mert hétfőn rákkeltő anyagokat találtak abban a csatornában, amelyik az esztergomi patakot köti össze többek között a dorogi hulladékégetővel és a Richter gyógyszergyáréval.

Rákkeltő vegyületeket mutattak ki a dorogi hulladékégető csapadékcsatornájában - jelentette ki az [origo]-nak Takács István, az esztergomi önkormányzat sajtóreferense. Takács elmondta: a Bálint Analitika Kft. munkatársai szerdán az önkormányzat megbízásából, rendőri kísérettel jutottak be az Onyx Kft. által üzemeltetett dorogi hulladékégető telephelyére. A laboratórium munkatársai által vett minták bebizonyították, hogy ugyanazok a rákkeltő anyagok találhatóak az égető csapadékvíz  medencéjében, mint amelyet az esztergomi patakba torkolló csatornában találtak - tette hozzá Takács.

Bálint Mária, a laboratórium vezetője elmondta: valószínű, hogy az Onyx Magyarország Kft. felelős a múlt héten felfedezett környezetszennyezésért. Az Onyx és a Richter gyógyszergyára által használt csatornában múlt héten fedeztek fel rákkeltő dioxint és PCB-t. A laboratórium szerint a PCB valószínűleg az égetőben megsemmisített transzformátorolajból kerülhetett a vízbe. A szennyezés a csatornából a Kenyérmezei-patakon keresztül a Dunába is eljuthatott volna, megfertőzve ezzel Esztergom és térségének ivóvizét - tette hozzá a labor vezetője.

"Valószínű, hogy a dorogi hulladékégetőből került ki a PCB-vel és dioxinnal szennyezett iszap a csapadékvíz elvezető csatornába, de ezt csak a folyamatban lévő rendőrségi nyomozás befejezésekor lehet megerősíteni" - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Elmondta: az esztergomi ivóvízbázis és ivóvíz tisztaságát viszont ez a szennyezés nem befolyásolta, az ÁNTSZ erre vonatkozó szakvéleményét a helyi környezetvédelmi természetvédelmi és vízügyi felügyelőség mérései is igazolják.

A miniszter sajtótájékoztatóján Illés Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője is megjelent, aki elmondta: értesülései szerint a rendőrségi vizsgálat bizonyította, hogy a magas PCB- és dioxin-tartalmú iszap a dorogi hulladékégetőből került a csapadékvíz csatornába. Ezért a  létesítmény vezetőjét lemondásra szólította fel. A fideszes politikus kijelentette: bízik abban, hogy a felelőst előzetes letartóztatásba veszik. A büntető törvénykönyv szerint az ilyen szennyezésért akár 3-5 éves büntetés is kiszabható - tette hozzá.

Az Onyx Kft. csütörtökön kiadott közleményében tagadta, hogy az égetőből ömlött volna ki a szennyeződés. A veszélyeshulladék-égető szerint a szennyező anyag csak úgy juthatott a csapadékvízbe, ha valakik provokációs célzattal egy vödörnyi PCB-t tartalmazó hulladékot öntöttek a gyűjtőrendszerébe. Az Onyx ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz - tartalmazza a közlemény.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség a szennyezés eredetét múlt héten nem tudta azonnal felderíteni, ezért kötelezte az önkormányzatot és a két gyárat, hogy az iszapot tíz napon belül távolítsák el és a csatornát öblítés nélkül tisztítsák ki. Az ülepítő aknákban lévő szennyezett iszapot hétfőn és kedden eltávolították. A környezetvédelmi hivatal vezetője, Gerencsér Tivadar akkor elmondta, az ÁNTSZ és az Észak-dunántúli Vízmű mérései szerint az ivóvíz tiszta, és környezeti katasztrófa nem fenyeget.

[origo]/MTI