Férje miatt támadják a belügyminisztert

2005.08.11. 16:59

Több, most nyilvánosságra került dokumentum szerint üzleti kapcsolat lehetett a Kulcsár-ügyben elhíresült Britton Kft. és Lamperth Mónika belügyminiszter férjének ügyvédi irodája között. Minderre egy bérleti szerződés, egy ügyvédi megbízási szerződés megszüntetéséről szóló megállapodás papírjai és egy banki átutalási megbízás utal. A Fidesz ezért azt várja el a kormányfőtől, hogy menessze a belügyminisztert. A kormányszóvivő szerint azonban a kormányfő még csak nem is gondolkozik ezen. Lamperth szerint férje nem volt kapcsolatban a Brittonnal.

A Fidesz és az RTL Klub birtokába is kerültek olyan dokumentumok, amelyek a Britton Kft. és a belügyminiszter férjének ügyvédi irodája közötti kapcsolatra utalnak. Lamperthet korábban is sok támadás érte férje miatt, hogy kapcsolatban állhatott a Britton Kft.-vel és a brókerbotrány egyik főszereplőjével, Kulcsár Attilával.

A Fidesz országgyűlési képviselője, Demeter Ervin bejelentette, hogy birtokukba került egy olyan banki átutalási megbízás, amely szerint félmillió forintot kapott a Jegesy és Pallos Ügyvédi Iroda a Britton Kft.-től. A Fidesz hozzájutott egy ügyvédi megbízás megszüntetéséről szóló megállapodáshoz is, amelyből kiderül, hogy 2002. október 1-jén kötött ügyvédi megbízást a Britton Kft. a Pallos Ügyvédi Irodával, amit 2003. június 30-án szüntettek meg.

Az RTL Klubhoz került iratokból az derült ki, hogy a belügyminiszter ügyvéd férjének irodája bérleti szerződést kötött a többmilliárdos sikkasztással vádolt exbróker, Kulcsár Attila által képviselt Britton Kft.-vel. A bérleti szerződést a Britton Kft. és a Jegesy és Pallos Ügyvédi Iroda kötötte. A szerződést 2003. június 30-án, vagyis néhány nappal a brókerbotrány kirobbanása előtt bontották fel. Az ügyvédi iroda, amelynek tagja a belügyminiszter férje, a Brittontól bérelt egy 144 négyzetméteres lakást.

A Fidesz azt várja a kormányfőtől, hogy mentse fel "alkalmatlan" belügyminiszterét - mondta Demeter Ervin. A fideszes képviselő emlékeztetett arra, hogy Lamperth Mónika azt mondta, hogy férje nem állt üzleti kapcsolatban a bankbotrány érintettjeivel. "Ezen bizonyítékok alapján ezt egyértelműen tudjuk cáfolni, egyértelműen tudjuk azt mondani, hogy a belügyminiszter asszony ismételten nem mond igazat" - közölte a képviselő.

László Boglár kormányszóvivő úgy reagált az ellenzéki képviselő kijelentéseire: olyan állítások alapján, amelyeket Demeter Ervin eddig bizonyítéknak nevezett, "a miniszterelnök még csak el sem gondolkodik azon, hogy a belügyminiszterét visszahívja". Demeter Ervin eddigi hivatkozásai mind hiteltelennek bizonyultak, olyannak, amelyek távol állnak a valóságtól - tette hozzá.

Nem a belügyminiszter férje, Jegesy András állt kapcsolatban a Brittonnal, hanem Pallos Dénes, akivel közös név alatt, de egymástól elkülönülő és önálló ügyvédi tevékenységet végeztek - olvasható a Belügyminisztérium közleményében, amelyben leszögezik, hogy Lamperth Mónika férje nem állt üzleti kapcsolatban az álbróker-ügy érintettjeivel, és jogi tevékenységet sem végzett a Britton Kft. számára, mivel az Pallos Dénes feladata volt.

Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatási jegyzőkönyvei szerint, amelyek a múlt héten kerültek fel a világhálóra, Kulcsár azt vallotta, hogy Jegesy ügyvéd azért kellett nekik, mert felesége a belügyminiszter. Kulcsár Attila a K&H Equities brókercégnek volt vezetője, őt tartják a két éve kipattant brókerbotrány kulcsfigurájának. Kulcsárt 20,8 milliárd forintra elkövetett sikkasztással gyanúsítják, amivel 10,7 milliárd forint kárt okozott.

[origo]-MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK