Petrétei: Elgondolkodtató a Kulcsár-vallomás hangulata

2005.08.18. 0:32

Elgondolkodtató és bizonyos megfontolásokat mindenképpen felvet Kulcsár Attila kihallgatásának hangulata, legalábbis ami eddig nyilvánosságra került - mondta az igazságügy-miniszter szerdán a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

"A törvényesség mellett nagyon fontos, hogy a társadalomnak az igazságszolgáltatásba vetett hite ne rendüljön meg" - közölte Petrétei József a brókerbotrány fő gyanúsítottjának kihallgatásáról napvilágot látott felvétel kapcsán.

Az IM vezetője hangsúlyozta: az igazságügy-miniszternek nem tiszte minősíteni, hogy az ügyészség milyen szakmai színvonalon végzi munkáját, mivel az ügyészségi szervezetért a legfőbb ügyész visel alkotmányos felelősséget. Szólt arról is, hogy Kulcsár Attila kihallgatásának eddig nyilvánosságra került részletei nem alkalmasak az ügyben a nyomozás során lezajlott folyamat egészének megítélésére.

Annak kapcsán, hogy a kihallgatáson készült és nyilvánosságra került videófelvételen Kulcsár Attila felvetésére - "majd egy rövidet kajálunk" - az ügyész válasza egy "jó" volt, Petrétei József azt mondta, nagyon nehéz kívülről megítélni, mi a kihallgató taktikája, miként próbálja a gyanúsítottból a tényálláshoz szükséges információkat megszerezni.

Kérdésre válaszolva az igazságügy-miniszter kitért arra, hogy az ügyvéd nyilvánvalóan nem diktálhatja a gyanúsítotti vallomást, szerepe garanciális: arra szorítkozik, hogy segítséget adjon a gyanúsítottnak. Hozzáfűzte: a diktálást valószínűleg szóvá tehette volna az ügyész, ugyanakkor egy rövid videóbejátszás alapján nagyon nehéz megítélni egy ilyen kihallgatást.

"A bíróság a nyomozati szakaszban elkészült jegyzőkönyvet arra fogja felhasználni, hogy megismerje, az eljárás során mi történt a nyomozati szakban. A bírósági eljárásban azonban a bíró személyi bizonyítást folytat, ott újra vallomást kell majd tenni és ha a két vallomás között eltérés van, akkor annak okára a bíró rá fog kérdezni" - közölte Petrétei József.

KAPCSOLÓDÓ CIKK