Túl közel repült egy utasszállítóhoz két vadászrepülő

2005.08.18. 21:57

Két MIG-29-es repülőgép a megenegedett öt mérföldnél jobban megközelített csütörtökön egy utasszállítót a magyar légtérben. Miközben a vadászrepülők egy ismeretlen kisgépet akartak azonosítani, keresztezték egy polgári repülőgép útvonalát. A Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerint semmi olyan nem történt, ami a repülőgépek biztonságát veszélyeztette volna.

A magyar honvédség két MIG-29-es harcászati repülőgépe a megengedettnél jobban megközelített egy utasszállító repülőgépet csütörtökön kora délután a magyar légtérben - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője, Bocskai István.

Bocskai elmondta, a magyar honvédség két MIG-29-es harcászati vadászrepülőgépe azzal a feladattal indult el Magyarország nyugati határa felé, hogy egy, a légtérben észlelt, ismeretlen kisrepülőgépet azonosítson. A művelet végrehajtása közben, délután fél kettőkor a vadászgépek keresztezték egy polgári repülőgép útvonalát - amely egyébként korábban utasítást kapott útvonalának módosítására a várható manőver miatt -, és eközben a megengedett öt mérföldnél jobban megközelítették a polgári repülőgépet. A polgári repülőgép személyzete ezt észlelte és jelentette a Polgári Légi Biztonsági Szervezetnek (Polebisz).

"Semmiféle olyan esemény nem történt, ami veszélyeztette volna a repülőgépek biztonságát" - hangsúlyozta a HM szóvivője. A történteket a Katonai Légügyi Hatóság vizsgálja, arra keres választ, hogy a katonai repülőgépek letértek-e feladatuk teljesítése közben a számukra kijelölt útvonalról, illetve ha igen, az a pilóta hibájából vagy a parancsot kiadó személyzet hibájából következetett-e be.

A vadászrepülőgépek parancsot kaptak a visszatérésre, mivel a kisrepülőgép időközben azonosította magát és leszállt a célállomáson. A távirati iroda légiforgalmi forrásból származó információja szerint az érintett polgári repülőgép a cseh tulajdonú Travel Service Légiforgalmi és Szolgáltató Kft. egyik Boeing típusú utasszállító repülőgépe volt.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője, Bajkó Erika megerősítette, az eset résztvevője valóban egy Boeing típusú utasszállító repülőgép volt, de - mint mondta - a Polgári Légiforgalmi Hatóság a légitársaság nevéről nem ad ki információt.