Disznózárlat van Nógrádban a szlovákiai sertéspestis miatt

2005.08.19. 20:07

A szlovákiai sertéspestis miatt védőkörzetet rendeltek el Nógrád megyében. Itt tilos ki- és beszállítani élősertést, sertéshúst vagy takarmányt. A járvány kedden tört ki a szlovákiai Ples községben, másnap nyolc nógrádi faluban rendelték el a sertésállomány zárlatát.

Fotó: MTI

A szlovákiai Ples községben kitört sertéspestis-járvány miatt védőkörzetet rendeltek el a határmenti Nógrád megye nyolc településén - értesült a távirati iroda az illetékes főállatorvostól. Csábi Mihály, a Nógrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgató főállatorvosa elmondta: a vonatkozó jogszabály alapján tíz kilométeres körzetben Salgótarjánban, Karancsalján, Karancslapujtőn, Karancsberényben, Karancskesziben, Egyházasgergén, Mihálygergén és Ipolytarnócon rendelte el a védőkörzetet. Ezen a területen zárlat alá veszik a sertésállományt.

Ez azt jelenti, hogy tilos ki- és beszállítani élő sertést, sertések nyers termékét, valamint fertőzés terjesztésére alkalmas eszközöket, almot, takarmányt. Nógrád megyében nincs járvány, nem észleltek megbetegedést sem az állomány felmérése után, de szükség van a fokozott, rendszeres ellenőrzésre. A sertéspestis vírusra a vaddisznó is fogékony, ezért minden egyes kilőtt vaddisznót megvizsgálnak.

A járvány augusztus 16-án tört ki a nógrádi megyehatártól másfél kilométerre lévő Ples község magánkézben lévő telepén, ahol 851 sertést altattak el emiatt. A nógrádi védőkörzetet augusztus 17-én rendelte el az állomás igazgatója.

A szlovákiai telepen a fertőtlenített istállóba egy-két "őrdisznót" helyeznek majd el, az állatoktól 42 nap múlva vért vesznek. Ha egészségesek, Szlovákiában, és a határ magyar oldalán is feloldják a zárlatot - tette hozzá. A vírus lappangási ideje 42 nap.