Strasbourgban foglalkoznak Pándy ügyével

2005.08.19. 18:52

Foglalkozni fog a hat családtagjának meggyilkolása miatt  életfogytiglanra ítélt Pándy András ügyével a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság, mert illetékesnek tartja magát az ügyben. Pándy azért fordult hozzájuk, mert szerinte nem érvényesítették vele szemben az ártatlanság vélelmét. A vizsgálat akár két évig is tarthat.

Pándy András

Illetékesnek minősítette magát a Belgiumban hat családtagjának meggyilkolásáért elítélt magyar származású Pándy András beadványának ügyében az Emberi Jogok Európai Bírósága - jelentette be pénteken a Belgiumban egykoron protestáns lelkészként is működő férfi ügyvédje, Bruno De Gryse.

Pándyt két volt felesége és négy gyermeke meggyilkolásáért életfogytiglanra ítélték 2002-ben Brüsszelben, de tárgyi bizonyítékot lényegében nem találtak ellene. A 78 éves férfi mindvégig ártatlanságát hangoztatta, és az ítélet után a strasbourgi székhelyű testülethez fordult, egyebek között azt róva fel a hatóságoknak, hogy esetében nem érvényesítették az ártatlanság vélelmét.

A strasbourgi vizsgálat akár két évig is eltarthat, és a nemzetközi bíróság állásfoglalása nem vezethet automatikusan az ítélet visszavonásához - emlékeztetett a belga hírügynökség. Pándy Andrással együtt 2002-ben bűntársát, Ágnes lányát is elítélték a gyilkossági ügyben, őt 21 évi börtönnel sújtották.

KAPCSOLÓDÓ CIKK