Özönvízszerű esővel küzd egész Európa

2005.08.22. 13:16

Több megyében okozott súlyos károkat a hétfői esőzés: Veszprém megyében lakásokat öntött el a víz, hatvan ház veszélybe került. Győr környékén pincéket, családi házak alagsorait árasztotta el az egész éjjel zuhogó eső. A nagy esőzések várhatóan holnap is folytatódnak.

Hatvan házat árasztott el az egész éjjel tartó esőzés miatt hajnalban kiöntött Gerence-patak a Veszprém megyei Bakonybélben. Egyelőre két családot kellett kitelepíteni - mondta Baky György, Bakonybél polgármestere. Hozzátette: a falu népe az árvíznél dolgozik, mentik az értékeket, igyekeznek elvezetni a vizet, és homokzsákokat raknak az útjába. A tűzoltók kivonultak Bakonybélbe és szivattyúzzák a vizet.

Ezen kívül még számos lakást, pincét öntött el a víz Balatonfűzfőn, Ajkán, Herenden, Bándon, Sümegen, Badacsonytomajon, Kisapátiban, Lesencetomajon. Győr-Moson-Sopron megyében pincéket, áruházak, családi házak alagsorait öntötte el az egész éjszaka tartó esőzés, egy Győr közeli községben pedig villámcsapás okozott kárt. Beleden, Kapuváron, Jánossomorján, Mosonmagyaróváron a mélyen fekvő épületek alsó szintjeiről kellett kiszivattyúzni a vizet. Nyúl községben egy családi ház kéményét érte villámcsapás, melynek következtében meggyulladt a padláson tárolt lom. A tüzet sikerült eloltani, a lángok nem terjedtek át a tetőszerkezetre.

Forrás: MTI

A legmagasabb árvízvédelmi készültséget rendelték el hétfőn reggel a Rába folyó szentgotthárdi szakaszán. A folyó vízszintje 6 órakor elérte a 370 centimétert, reggel 8 óráig pedig további két centiméternyit emelkedett.

Kilencven milliméter csapadék zúdult vasárnap este óta Kaposvárra. A Kapos környékének lakóépületeit homokzsákokkal védik. Szita Károly polgármester elmondta: ötven éve nem tapasztalt mértékben duzzadt meg a várost átszelő folyó vízszintje. Az érintett utcák mentén homokzsákokkal védekeznek a tűzoltók az esetleges áradás ellen, mivel további esőzésekre számíthat a terület. Az áradás száz lakóházat veszélyeztet, néhány helyen már elkezdődött a szivattyúzás, de a Kapos magas vízszintje miatt egyelőre nem vezethető el a víz. A polgármester elmondta, hogy éjjel öt családot kiköltöztettek, négy a szomszédoknál, egy önkormányzati lakásban kapott szállást.

Kedden még mindig sok csapadék várható, főleg keleten lesznek jellemzőek a kiadós záporok, zivatarok - derül ki az ICI Meteorológia jelentéséből. Jelentős javulásra csak szerdától számíthatunk, de ezt követően is egész héten lesznek elszórt záporok, zivatarok.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK