Az elmúlt időszak rendkívüli esőzései miatt öt megye 29 településén mintegy 900 magántulajdonú lakóingatlanban 295,4 millió forint értékű kár keletkezett - ismertette a kárfelmérés jelenlegi adatait Batiz András kormányszóvivő sajtótájékoztatón. A helyreállítás költségei meghaladják a félmilliárd forintot.

A Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Murán összesen csaknem 70 kilométer hosszan tartanak fent első, 50 kilométer hosszan pedig harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A belvízzel elöntött terület nagysága csaknem 25 ezer hektár.

A kabinet beleegyezett abba az intézkedésbe, amelynek alapján a rászoruló önkormányzatok önrészük finanszírozására egy 150 milliós keretre pályázhatnak a vízelvezető rendszerek tisztítását szolgáló közhasznú munkák elvégzésénél. A kormány döntése értelmében a bulgáriai árvízvédelmi feladatok ellátásának megsegítésére Magyarország számos eszközt - köztük szállítható generátorokat, védőköpenyeket, hálózsákokat, tábori ágyakat és fertőtlenítő anyagot - biztosít térítésmentesen. Hasonló felajánlást tett Magyarország Romániának is, erre még nem érkezett válasz.

A szóvivő a fideszes Németh Zsolt témával kapcsolatos sajtótájékoztatójára reagálva beszámolt arról: az idén eddig három tárca összesen 162 millió forint értékű segítséget nyújtott Romániának katasztrófahelyzet enyhítésére. Ezen kívül szerdán útnak indult bankok adakozásából egy 18,5 millió forint értékű szállítmány is Romániába.