Lezárták a rakpartot az áradó Duna miatt

2005.08.27. 8:53

Elérte a fővárost éjjel a Dunán levonuló árhullám; szombaton hajnali egy órakor lezárták a forgalom elől a budai alsó-rakpartot a Margit híd és a Mozaik utca között - közölte Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. szóvivője. A Fővárosi Önkormányzat és az FKF szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a vízszint emelkedését, és 640 centiméternél a teljes budai alsó-rakpartot, 680 centiméternél pedig a pesti alsó rakpartot is lezárják.

Közben délután másodfokúra csökkentették az árvízvédelmi készültséget a Duna szigetközi, Vének és Dunaremete közötti szakaszán. A tetőzés Nagybajcsnál a reggeli órákban következett be az előre jelzett 606 centiméteres vízállással. A Duna Esztergom és Komárom-Tát közötti szakaszán továbbra is elsőfokú a készültség. Esztergomnál szombat estére várható a folyó tetőzése 550 centiméterrel.

A Rábán Győr térségében fenntartják az elsőfokú készültséget. Győrött a rakpartokat elöntötte a víz, az épületeket azonban nem veszélyezteti. A belvízzel elöntött terület szombatra tovább nőtt, a Hanságban és Szigetközben 4.500 hektár.

KAPCSOLÓDÓ CIKK