A román hírszerzők szerint kamu a magyar kémügy

2005.09.01. 13:20

A román parlament titkosszolgálati bizottsága előtt a román hírszerzők vezetője kijelentette: a román hírszerzésnek semmi köze a Magyarországon kémkedéssel meggyanúsított két román állampolgár ügyéhez. A magyar parlamenti bizottság szeptember végén ismeri meg a kémügyről készült titkosszolgálati jelentést.

A Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) semmi köze a Magyarországon kémkedéssel meggyanúsított két román állampolgár (Szatmári Ildikó és Szatmári Tibor) ügyéhez - jelentette ki Radu Timofte, a SRI igazgatója a titkosszolgálatokat felügyelő román parlamenti bizottság és a hírszerző szolgálat vezetői között lezajlott találkozón. Verestóy Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora, a parlamenti bizottság alelnöke az erdélyi Krónikának elmondta: a Külföldi Hírszerző Szolgálatnak (SIE) sem volt része ebben az ügyben. Timofte csak érintőlegesen tért ki "a sajtóban felröppentett történetre", a tanácskozás nem e téma körül forgott - mondta Verestóy. "Meggyőződésem, hogy hamis célpontok után lövöldözött a sajtó, szándékosan felfújt kémtörténetekkel etette a közvéleményt" - jelentette ki.

A román titkosszolgálatok vezetői korábban is - rögtön a kémügy kirobbanása után - tagadták, hogy közük lenne az ügyhöz vagy megtagadták az eset kommentálását. Augusztus 23-án az SRI illetékesei például azzal hárították el a Gandul című napilap munkatársának kérdését, hogy "nem a megfelelő hivatalhoz fordult" (hiszen az SRI a belföldi titkosszolgálat). A lap ezután fordult a külföldi hírszerző szolgálathoz (SIE) is, amelynek meg nem nevezett illetékese egyenesen "lázálomnak", "félrebeszélésnek" minősítette a magyar sajtóban megjelenteket. Timofte az Evenimentul Zilei című lapnak akkor azt mondta: "Nem támaszkodom újsághírekre, azokhoz nem fűzök kommentárt".

A magyar parlament nemzetbiztonsági bizottsága szeptember végén hallgatja meg Tóth Andrást, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkárt annak a vizsgálatnak az eredményéről, amely jelenleg folyik a kémügy kapcsán - nyilatkozta Tóth Károly, a testület szocialista alelnöke csütörtökön. Tóth szerint elsősorban a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetésének feladata annak kivizsgálása, hogy miként kerülhettek ki információk a történetről.

A Magyar Nemzet múlt héten írt arról, hogy a titkosszolgálat gyanúja szerint a román hírszerzésnek dolgozott egy házaspár, amelynek nőtagja - a cikk szerint - korábban a Határon Túli Magyarok Hivatalánál dolgozott, és itt "intim kapcsolatba került" a hivatal azóta már leköszönt vezetőjével, valamint "ennek a kormányzati ciklusnak egy volt és egy jelenlegi miniszterével".

KAPCSOLÓDÓ CIKK