Őrizetbe vették hétfőn Ferihegyen Schönthal Henriket, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a brókerügyben. Schönthal Henrik ellen a K és H-üggyel összefüggésben pénzmosás megalapozott gyanújával indult eljárás, de a férfi az Egyesült Államokban tartózkodott.

"A mai napon sor került S. H. magyar állampolgár őrizetbe vételére, akinek az úgynevezett 'brókerüggyel' kapcsolatos szerepével összefüggésben bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Fővárosi Bíróság" - olvasható a Fővárosi Főügyészség rövid közleményében. Schönthalt a Fővárosi Főügyészség ügyészei és a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói a Ferihegyi repülőtéren vették őrizetbe.

Schönthal Henrik ellen a K&H-üggyel összefüggésben pénzmosás megalapozott gyanújával indult eljárás a múlt év elején, a férfi azonban az Egyesült Államokban tartózkodott. A Fővárosi Főügyészség gyanúja szerint Schönthal Henrik két off-shore cég "rendelkezésre jogosult tagja" volt, azaz dönthetett a cég pénzügyeiről, számláiról. A gyanú szerint Schönthal Henrik tudta, hogy a cégeken keresztülfolyt pénzek a Kulcsár Attila által elkövetett bűncselekményekből származnak. Közreműködött abban, hogy az off-shore cégek továbbutalják a pénzt, és az ügyben meggyanúsított két szír állampolgár felvehessen összesen 6 milliárd 200 millió forint bűncselekményből származó pénzt.

Schönthal Henrik ügyvédje, Bárándy Péter az MTI-nek elmondta: ügyfele "együttműködés eredményeként", önként tért haza, tudatában annak, hogy őrizetbe veszik. Az ügy részleteire vonatkozó kérdésektől Bárándy Péter ügyvédi titokra hivatkozva elzárkózott, de annyit azért elárult, hogy védence "most biztos nem tesz részletes vallomást. Azt át kell gondolni, de pár napon belül sor kerül rá."

A K&H-ügyben augusztus 24-én nyújtotta be a vádiratot Kulcsár Attila és 20 vádlott-társa ügyében a Fővárosi Főügyészség a Fővárosi Bíróságra. A vádlottak között szerepel Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója, Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. volt vezetője, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese. A vádlottak többségét sikkasztással, pénzmosással, vesztegetéssel, orgazdasággal és bűnpártolással vádolják.