A határon túli magyar szervezetek vezetőivel találkozik hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc várhatóan bejelenti, hogy a határon túli magyarok Európai Unión belüli utazását a magyar kormány egy speciális személyi okmánnyal akarja biztosítani. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint ugyanakkor a kettős állampolgárságot csak a kettős állampolgársággal lehet kiváltani, semmi egyébbel.

Napra pontosan háromnegyed évvel a kettős állampolgárságról rendezett népszavazás után találkozik hétfőn a határon túli magyar szervezetek vezetőivel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A népszavazást követő első ilyen jellegű találkozón a kormányfő beszámol a nemzeti felelősség öt pontjának eddigi eredményeiről és a tervezett változtatásokról a meghívott tíz szervezet vezetőjének.

Gyurcsány Ferenc várhatóan bejelenti, hogy a határon túli magyarok Európai Unión belüli utazását a magyar kormány egy speciális személyi okmánnyal akarja biztosítani. A találkozó másik fontos témája a határon túli magyarok közjogi státuszának kérdése. Az elképzelés szerint az alkotmányos státusz meghatározását kiterjesztenék nem csak a Kárpát-medencében, hanem a világban bárhol élő magyarokra.

A kettős állampolgárság azonban aligha lesz megkerülhető téma, különösen azután, hogy Sólyom László köztársasági elnök több interjújában és legutóbb, augusztus 20-ai beszédében is arról beszélt: a határon túli magyarok állampolgárságának ügye megoldásra vár.

"A kettős állampolgárságot csak a kettős állampolgársággal lehet kiváltani, semmi egyébbel" - mondta a Krónikának adott nyilatkozatában Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a határon túli magyar vezetőkkel tervezett hétfői találkozóját megelőzően. Az erdélyi napilap hétfői számában Markó közölte: "Az én véleményem egyezik az erdélyi magyarok véleményével: a kettős állampolgárságot csak a kettős állampolgársággal lehet kiváltani, semmi egyébbel". Elmondta: az RMDSZ nem kapott semmiféle hivatalos iratot a magyar kormánynak a határon túli magyarok közjogi státusa rendezésére vonatkozó elképzeléseiről. "Csak a sajtóból értesültem arról, hogy a határon túli magyarok Európai Unión belüli utazását a magyar kormány - görög mintához hasonló - speciális személyi okmánnyal kívánja biztosítani" - mondta Markó.