Szerdán újra összeül az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló bizottság. Ülésezik az Orbán-család gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság is, ide újra meghívták Stumpf Miklóst, a Tokaj Kereskedőház Rt. korábbi vezérigazgató-helyettesét is.

Szerdán újabb ülést tart az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság. Az ülésen várhatóan arról tárgyalnak majd, hogy Gyurcsány Ferenc cégei részesültek-e állami támogatásban, valamint, hogy tisztségviselők betöltöttek-e vezető pozíciókat a miniszterelnök cégeiben. A testület múlt szerdai ülésén döntött arról, hogy november 19-ig hat személyt hallgat meg. Erről a testület egyhangú döntést hozott.

Szijjártó Péter, a testület fideszes elnökének javaslatára meghallgatják Jagiellowicz Györgynét, az Altus Rt. vezérigazgatóját, Nacsáné Márki Rózát, az Aldo Kft. ügyvezetőjét, Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, Erdős Ákos üzletembert, Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, valamint Draskovics Tibort, aki a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjakor pénzügyminiszter volt.

A Fidesz által kezdeményezett bizottság célja, hogy tisztázza az Apró-Gyurcsány-érdekkör privatizációban betöltött szerepét, feltárja állami vállalatokkal ápolt kapcsolatát, és fényt derítsen arra, hogy milyen forrásokból származott a miniszterelnök tavalyi 100 milliós, illetve tavalyelőtti 83 millió forintos jövedelme.

Meghallgatások az Orbán-bizottságnál

Szabó Zoltán szocialista politikus elnökletével, meghallgatásokkal folytatja munkáját szerdán az Orbán-család gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság. Szabó Zoltán elmondta: a bizottság mai ülésére ismét meghívták Stumpf Miklóst, a Tokaj Kereskedőház Rt. korábbi vezérigazgató-helyettesét, aki az előző meghívásnak nem tudott eleget tenni. Várják az ülésre a felügyelő bizottság és az igazgatóság több korábbi tagját, valamint egy helyi szőlősgazdát is. A politikus hozzátette: úgy tudni, hogy ennek a gazdának számos információja van a Tokaj Kereskedőház Rt. 2000. évi felvásárlásairól. A meghívottak közül kedd délutánig senki nem jelezte távolmaradását.

Az ülésen arról szeretnének többet megtudni, hogy 2000-2001-ben hogyan zajlottak a felvásárlások a Tokaj Kereskedőház Rt.-nél, mire használták fel a 2000-ben adott 1,5 milliárdos és a 2001-ben nyújtott 2,5 milliárdos állami támogatást, volt-e valamiféle összeférhetetlenség a cég vezető tisztségviselői és a társasággal kapcsolatban lévő vállalkozások között.

Orbán Viktor volt miniszterelnök június 6-án megjelent a bizottság előtt, de meghallgatását nem fejezték be, csak felfüggesztették. Várhatóan még az ősszel sort kerítenek a folytatásra, ám az időpontról még nem egyeztettek. Felvetődött Orbán Viktor feleségének a meghallgatása is. Ezzel kapcsolatban Szabó Zoltán azt mondta: ha szükség van rá, akkor Lévai Anikót is meghívják a bizottságba. Emellett szeretnék a következő hetekben Kékessy Dezső üzletembert és Szász István Attila ügyvédet is meghallgatni; mindketten üzleti kapcsolatban álltak a volt miniszterelnök feleségével.

Az Orbán-bizottság idén tavasszal alakult meg azzal a céllal, hogy az Élet és Irodalomban megjelent cikksorozat nyomán kiderítse: volt-e szerepük állami forrásoknak az Orbán-család gazdagodásában. Az Országgyűlés házszabálya szerint a bizottságnak zárójelentés elkészítésével kell lezárnia tevékenységét. E dokumentum várhatóan november 19-re készül el.