Lemondott Schönthal Henrik védelméről Bárándy Péter. A volt igazságügyi miniszter továbbra sem tartja aggályosnak a K&H-ügy gyanúsítottjának védelmét, de úgy látja, hogy az őt ért politikai támadások hátrányosan érintik ügyfelét is.

Bárándy Péter lemondott Schönthal Henrik védelméről. Bárándy Péter közölte, hogy az utóbbi napokban nyilvánosságot kapott politikai támadásokkal ellentétben továbbra sem tartja aggályosnak sem jogilag, sem etikailag azt, hogy ellássa a K&H- ügy Amerikából hétfőn hazatért gyanúsítottjának védelmét. Ugyanakkor ügyvédként mindenekelőtt ügyfele érdekét kell szem előtt tartania. "Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy a pártpolitika betolakodott egy büntetőeljárásba és korlátozza egy gyanúsított szabad védőválasztáshoz fűződő jogát" - mondta az ügyvéd.

Bárándy Péter 2002 és 2004 között a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere volt és eljárt Schönthal Henrik kiadatása ügyében. Ezzel kapcsolatban Bárándy Péter elmondta, hogy meggyőződése szerint az ügyben semmifajta összeférhetetlenség nem merül fel, az igazságügy-miniszter ugyanis nem érdemi döntést hoz a kiadatási eljárás során. Bárándy Péter megjegyezte azt is, hogy mindazokat az iratokat, melyeket igazgatási vezetőként a kiadatási eljárás során megismerhetett, ebben a sajátos ügyben mára már ország-világ ismeri.

Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője kedden sajtótájékoztatón pártja nevében arra kérte az igazságügy-minisztert, hogy hozza nyilvánosságra, milyen intézkedéseket tett elődje, Bárándy Péter Schönthal Henrik kiadatása ügyében, mert álláspontjuk szerint etikai és összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel, hogy a volt tárcavezető elvállalta a K&H-ügy egyik gyanúsítottjának védelmét.

Az Egyesült Államokból hétfőn önként hazatért Schönthal Henriket a Fővárosi Főügyészség ügyészei és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai vették őrizetbe a Ferihegyi repülőtéren. Schönthalt még aznap kihallgatták és meggyanúsították pénzmosással, és bűnsegédként elkövetett sikkasztással, illetve magánokirat-hamisítással. Szerdán a bíróság elhalasztotta a döntést előzetes letartóztatása ügyében, mert a nyomozati iratok nem érkeztek meg a bíróságra.