Nem kérnek a diákok a hightech igazolványból

2005.09.16. 14:05

Az év elején kezdi el bevezetni azt az új típusú diákigazolványt az Oktatási Minisztérium, amelyet elektronikus bérletként és elektronikus aláírásra is lehet használni. Új típusút csak az elsősök kapnak, a régi igazolványok továbbra is érvényben maradnak. A diákönkormányzatok szerint viszont semmi szükség az új hightech kártyára, mivel a jelenlegi chippel felszerelt kártya is alig jó valamire. A diákok szerint technikai újítás helyett az igazolványhoz kapcsolódó szolgáltatásokat kéne bővíteni.

A jövő év elején kezdi el lecserélni a jelenleg érvényben lévő kétmillió diákigazolványt az Oktatási Minisztérium. Szőke Péter, a tárca háttérintézményeként működő Diák-Bónus Kht. ügyvezetője az [origo]-nak elmondta: az új kártya kifejlesztése az elmúlt évek informatikai fejlődése miatt vált szükségessé.

Az új típusú chippel ellátott kártya így alkalmas lesz arra, hogy a diákok elektronikus aláírásra használják, valamint arra is, hogy az elektronikus jegyrendszer jövő évben történő bevezetése után bérletként használják azt a BKV járatain. Az új diákigazolvány a jelenlegihez hasonlóan ugyancsak alkalmas lesz arra, hogy a birtokosa kedvezményesen vásárolhasson könyvesboltokban és áruházban. A jelenlegi igazolvány több mint ezer helyen biztosít vásárlási kedvezményt.

A diákigazolványokat felmenő rendszerben kezdik el lecserélni, vagyis csak a tanulmányaikat megkezdő tanulók kapnak új igazolványt, a régi kártyák viszont a lejáratukig forgalomban maradnak. Az viszont egyelőre még nem dőlt, hogy csak a felsőoktatási tanulmányaikat megkezdő tanulókra vagy a közoktatásban részt vevőkre is kiterjesszék-e az új rendszert. A felsőoktatás intézményekbe évente átlagosan 130 ezer új diák kerül be, így ennyi új kártya gyártása jövőre biztosan megkezdődik. Azt viszont a tárca nem tudta megmondani, hogy az új diákigazolványok gyártása mennyibe kerül majd, valamint hogy azért mennyit kell fizetniük a diákoknak. Az ezzel kapcsolatos közbeszerzései eljárás jelenleg zajlik.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint nincs szükség az új típusú igazolványra, mivel még az 1998-ban bevezetett plasztikkártya alapú igazolványokhoz kapcsolódó szolgáltatások sem épültek ki a szükséges mértékben. Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke az [origo]-nak elmondta: hiába van chip a már jelenleg is érvényben lévő diákigazolványokban, azokat a tanulók többsége főként utazási kedvezmények igénybevételére és igazolásra használja. A chipet a diákok mindössze néhányan egyetemen tudják felhasználni, ott is szűk körű szolgáltatásokra, többek között fénymásolásra és italautomaták használatára. A HÖOK szerint a technológiai fejlesztés mellett nagyobb súlyt kellene helyezni a kártyához kapcsolódó szolgáltatások körének bővítésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK