A kapitány szerint bekattant a lövöldöző rendőr

2005.09.18. 14:24

A karcagi rendőrkapitány kizártnak tartja, hogy vadászott volna rá az a rendőr, aki csütörtök este kezdett lövöldözni a kapitányságon, majd az utcára érve őt is meglőtte. A rendőrkapitány szerint a lövöldöző rendőr bekattant, amikor meglátta őt, de eredetileg nem volt célja, hogy lelője. A később öngyilkosságot elkövető lövöldöző férfi ellen nyomozást rendeltek el.

A karcagi rendőrkapitány, Szabó Dénes alezredes kizártnak tartja, hogy vadászott volna rá az a rendőr, aki csütörtökön lövöldözött a városi kapitányságon, és később meglőtte a kapitányt, valamint a bűnügyi osztályvezető autóját is. Szabó Dénes szerint ha a rendőr célja az lett volna, hogy lelője őt, akkor elmegy a lakására, vagy megvárja őt a kapitányságon. Szerinte a 27 éves rendőr, ahogy meglátta, "bekattant, hogy már a kapitány is mozdult". Annak ellenére, hogy a lövöldöző rendőr már nem él - ámokfutása után öngyilkos lett - nyomozást rendeltek el ellene, elöljáró megölésének kísérlete miatt.

Szabó Dénes alezredes elmondta: csütörtökön éppen kerékpárral ment a város központja felé, amikor telefont kapott a kollégáitól, hogy lövöldöznek a kapitányságon. "Mivel a szolgálati autó kulcsa nálam volt, a rendőrségi garázshoz mentem, ami 300 méterre van a kapitányságtól. Onnan felhívtam a bűnügyi osztályvezetőt, aki elmondta, tud a történtekről és a közeli lakásából indul a kapitányságra, én azonban azt javasoltam, inkább a garázshoz jöjjön, és útközben találkozunk" - emlékezett vissza a történtekre a kapitány.

Amikor autójával kihajtott a garázsból, az egyik közeli kereszteződésnél balról hátulról, úgy, hogy nem látta a torkolattüzet, az autója kapott egy sorozatot. A kapitány elhajolt a lövedékek elől, gázt adott, de továbbra is lőttek utána, több sorozatot is. Az autón 10-15 lőtt sérülést számolt meg utóbb. "A térdemen láttam, hogy szét van nyílva, a bal karom is sajgott és véres volt, ezért a kórházhoz hajtottam, útközben pedig felhívtam az 112-es segélyhívó számot, illetve jelentettem a történteket a megyei kapitánynak" - mondta.
   
A bűnügyi osztályvezető nem látta, hogy ő kikanyarodott, ezért a garázshoz ment másodmagával. Rájuk a rendőr szemből tüzelt, de az autójukat nem találta el, csak a felpattanó lövedék sértette meg a motort és a jobb első kereket. "Kizártnak tartom, hogy vadászott volna ránk, csak megijedt, amikor meglátott minket és rájött, milyen bajban van. Ha én két perccel később indulok ki a garázsból, nem találkozik velem, továbbmegy a lakása felé és vélhetően nincs lövöldözés, mert előtte sem lőtt és utána sem" - mondta.

Szabó Dénes az ámokfutásba kezdett rendőrről szólva elmondta: régebben egy környéken éltek, gyakran találkoztak az utcán. A fiatalember aztán egy időre eltűnt, mint kiderült, szerződéses katona lett Szolnokon, ahol egy kemény kiképzés után a felderítőkhöz került. Miután onnan leszerelt, jelentkezett rendőrnek, az iskolai gyakorlatokat is a karcagi kapitányságon töltötte, és idén nyáron lett belőle rendőrjárőr. "A bűnügyi osztályon megbízott nyomozót szerettem volna belőle csinálni novemberben, erről a tervemről már ő is tudott. Soha nem volt problémája sem a parancsnokaival, sem az én vezetői stílusommal, sőt úgy tűnt, meg tud felelni az elvárásoknak" - mondta a kapitány, aki már 15 éve vezeti a karcagi kapitányságot. Hozzátette: sajnálja, hogy amikor a kórházból kijőve elmúlt a fájdalomcsillapító hatása, haza kellett mennie, így nem volt ott, amikor rádión bejelentkezett a fiatalember.

Csütörtökön este a karcagi kapitányság állományába tartozó rendőr késve jelentkezett szolgálatra, majd pisztolyát az ügyeletes tisztre fogta és arra kényszerítette, hogy a fegyverszobából sorozatlövő fegyvert, egy gépkarabélyt több lőszerrel kiadjon. A fiatalember ezt követően lövöldözött a kapitányság épületében a folyosón, majd kijutott az utcára és elmenekült. A Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője szerint ezt követően találkozott a rendőrségi garázs környékén a városi rendőrkapitány autójával, erre három sorozatot adott le, a kapitányt a lábán találta el a lövedék. A bűnügyi osztály vezetőjének civil gépkocsijára az elkövető szintén három sorozatot adott le, majd eltűnt. A rendőrrel rádión tartották a kapcsolatot, és úgy tűnt, hogy a többórás bujkálás után önként bemegy a kapitányságra és feladja magát. Azonban közvetlenül a kapitányság épületénél, egy hátsó kocsibejáró előtt 10 méterre főbe lőtte magát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK