Jóval kevesebben gondolják egy romák és nem romák közötti vitahétvége után, hogy a rendőröknek szigorúbban kell fellépnük a cigányokkal szemben. Ugyanakkor nőtt azoknak az aránya, akik jogosnak tartják, ha romákat kizárnak a diszkókból. Az ország minden részéből érkezettek beszélgetéseiből kiderült, hogy a cigányok sokszor kiszorulnak a közös szülőszobákról, még a buszokról is. Szakértők is megszólaltak a résztvevők előtt: adatokkal bombázták őket, a rendőrök mentegetőztek, a politikusok mellébeszéltek.

Lezajlott a Magyar Agora elnevezésű nagyszabású közvélemény-kutatás, amelynek során a cigányokról kérdezték a 219 résztvevőt. Az adatok részletes értékelése után arra derül fény, hogyan gondolkoznánk a cigányságról, ha sokkal többet tudnánk meg a témáról. Két napon át vitáztak a magyar lakosságot képviselő romák és nem romák diszkriminációról, szegénységről, elkülönülésről.

A romákkal kapcsolatos kérdőíveket kétszer töltötték ki a résztvevők: júniusban és vasárnap, a vitahétvége után. Az előzetes eredmények alapján míg korábban az emberek 28 százaléka számított nagyon tájékozottnak a cigánysággal kapcsolatban, ez a szám mostanra 42 százalékra emelkedett. A szociológusok rámutattak, hogy a résztvevők nem reprezentálják teljes mértékben a magyar társadalmat, de később ezt matematikailag korrigálni fogják. A kérdőíveket a 219 emberből mindössze száznyolcvanan töltötték ki.

A résztvevők elfogadóbbak az átlagnál

A résztvevők a mássággal kapcsolatban sokkal elfogadóbbak voltak, mint a teljes magyar népesség - mondták a kutatás szervezői az MTV esti műsorában. Ez többek között abból derült ki, amikor arról kérdezték őket, hogy mennyire érzik magukat távol más etnikai csoportoktól.

A kérdésre, hogy milyen a romák helyzete a többi magyarhoz képest, korábban 28 százalék adta azt a választ, hogy sokkal rosszabb, míg a vitahétvége után már csak 19 százalékuk gondolta így. Kisebbnek gondolták a szegény romák arányát is a júniusi adatokhoz képest a résztvevők, ezzel együtt a szegény állampolgárok arányát is. A szociológusok szerint a résztvevők tehát reálisabban és árnyaltabban gondolkodnak a szegényekről és a szegény romákról. Többen felismerték, hogy "mégsem csak a nyomorult embert jelenti a cigány" - vélte Örkény Antal, az ELTE szociológusa. Ezt mutatja az is, hogy jóval kevesebben (59 helyett már csak 38 százalék) gondolják úgy, hogy a cigányok helyzetének tartós javítása csak a cigányokon múlik. A válaszadók 45 százaléka úgy vélte: minden szegényt egyformán kell segíteni.

A diszkriminációt ellenzők aránya 32-ről 39 százalékra nőtt a vita után. A szórakozóhelyi diszkriminációra vonatkozó adatok viszont romlottak: 13-ról 20 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik úgy gondolják, a vendéglátónak jogában áll, hogy cigányokat ne engedjen be a szórakozóhelyre. További több mint 30 százalék gondolja úgy, hogy az ilyen eljárás jogszerűtlen, de érthető. Ez az eredmény azért is szomorú, mert a hétvégén felszólaló szakértők határozottan kimondták: tilos és jogszerűtlen származás alapján kizárni valakit egy diszkóból vagy kocsmából.

Fotó: MTI

Tíz százalék éhséglázadástól tart

Jobb eredményt hozott a válasz arra a kérdésre, hogy jogos-e a rendőrség szigorúbb fellépése a cigányokkal szemben. Míg júniusban a résztvevők 25 százaléka tartotta ezt jogosnak, vasárnap már csak 9 százalékuk. Az arra vonatkozó válaszokban, hogy tartanak-e attól a válaszadók, hogy valamilyen "éhséglázadás" tör ki a romák körében, nem történt változás. Továbbra is tíz százalék körüli azoknak az aránya, akik ezt valószínűnek tartják. "Ez rettegéssel tölt el engem" - mondta a televízióműsorban Székelyi Mária, az ELTE Társadalomtudományi Karának kutatója, a projekt fő szervezője. Ugyanakkor rámutatott, hogy az eredményekből "csak módjával próbáljunk az egész magyar társadalomra következtetni".

79-ről 93 százalékra nőtt azoknak az aránya a hétvégén, akik szerint együtt kell tanítani a cigány gyerekeket a többiekkel. Többen javítanának a rossz helyzetben élő romák helyzetén is, mint júniusban. Akkor a szegény romák az utolsó helyet osztották meg a hajléktalanokkal. A legtöbben továbbra is a pályakezdő fiatalokat támogatnák.

"Még nincsenek feldolgozva az adatok, nem tudjuk, mi áll a háttérben" - mutatott rá Székelyi Mária, de megjegyezte, hogy összességéban a résztvevők a hétvége után a többi magyar tenninvalóit a cigányok ügyében nagyobbnak látják, mint korábban.