A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság véleménye szerint mindenképp őrizetbe kellett volna venni az érdi gázolót, de az ügyészség állásfoglalása miatt nem tették ezt meg. Emellett közölték: az ügy súlya miatt a megyei főkapitányság folytatja a nyomozást. Az ügyészség szerint ebben az ügyben sem az őrizetbe vétel, sem az előzetes letartóztatás törvényi feltételei nem állnak fenn.

Bár a korábbi nyilatkozatokból az derült ki, hogy a rendőrség nem tartotta indokoltnak az érdi gázoló - aki nyolc embert sodort el, amikor a buszmegállóba hajtott - őrizetbe vételét, csütörtöki közleményükben az áll, hogy az ügyészség miatt nem tartották fogva a 29 éves férfit.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálata szerint "az érdi gázoló ügyében eddig tett rendőri intézkedések jogszerűen és szakszerűen zajlottak. Azonban a baleset okozóját a cselekmény társadalmi súlyára való tekintettel őrizetbe kellett volna venni. Ez a rendőrhatóságnak ugyan szándékában állt, de az ügyészség határozott állásfoglalása alapján erre nem került sor". A rendőrség közleménye szerint "tekintettel az ügy súlyára és társadalmi visszhangjára Ignácz István dandártábornok, megyei főkapitány elrendelte, hogy a továbbiakban a megyei főkapitányság vizsgálja a közlekedési bűncselekményt".

A pest megyei főügyész az MTI érdeklődésére nem kívánt reagálni a rendőrségi közleményre, de azt közölte, hogy ebben az ügyben sem az őrizetbe vétel, sem az előzetes letartóztatás törvényi feltételei nem állnak fenn. A gyanúsított szabadlábon hagyása nem veszélyezteti az eljárás eredményes lefolytatását - mondta Birtalan Örkény.

Szeptember 15-én Érden egy forgalomból kivont személygépkocsival egy fiatalember a buszmegállóba vágódott, s nyolc ott várakozó embert gázolt el; egy személy a helyszínen életét vesztette, heten megsérültek, köztük egy terhes nő. A gépkocsi 29 éves vezetőjének nem volt jogosítványa. A férfi ellen az érdi rendőrkapitányság halálos közlekedési baleset gondatlan okozása miatt indított büntetőeljárást. Gyanúsítottként kihallgatták, majd elengedték, szabadlábon védekezhet. Akkor a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt a tájékoztatást adta, hogy az őrizetbe vétel törvényi feltételei nem álltak fenn, a cselekmény tárgyi súlya sem indokolta az őrizet elrendelését. Halálos közúti baleset okozásáért a törvény szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A büntetőeljárási törvény szerint az őrizetbe vételre szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény megalapozott gyanúja esetén van lehetőség, feltéve, ha a gyanúsított előzetes letartóztatása valószínűsíthető. Az előzetes letartóztatásra szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt folytatott eljárásban van lehetőség akkor, ha az elkövető megszökött, vagy szökés veszélye miatt feltehető,  hogy az eljárási cselekményeknél nem lesz jelen, szabadlábon hagyása esetén veszélyeztetné a bizonyítást, illetve újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el, továbbá ha ellene újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt eljárás indult.