Kezdik a madárinfluenza elleni kísérleti oltást

2005.09.22. 7:34

Jövő hétfőn próbálják ki először embereken a madárinfluenza elleni védőoltást Magyarországon. Elsőként Rácz Jenő egészségügyi miniszter és az országos tiszti főorvos, Bujdosó László kapja meg az oltást.

Jövő hétfőn kezdődik meg a madárinfluenza elleni védőoltás embereken való kipróbálása. Az egészségügyi miniszter közlése szerint 400 ampulla készült el abból a vakcinából, amely védettséget biztosít a madárinfluenzát kiváltó vírussal szemben. Miután a vírus elleni oltóanyagot engedélyezte az országos gyógyszerészeti intézet, nincs akadálya annak, hogy azt embereken is kipróbálják: elsőként Rácz Jenő egészségügyi miniszter és az országos tiszti főorvos, Bujdosó László kapja meg az oltást jövő hétfőn tíz órakor az Országos Epidemiológiai Központban. Rajtuk kívül még száz önkéntes kap a vakcinából.

A kísérlet célja annak kiderítése, az oltóanyag az embereken is kiváltja-e a védettséget. A kormányszóvivő szerdai bejelentése szerint, ha az oltóanyag beválik, kijelenthető, hogy az ország felkészült egy esetleges világjárvány kitörésére. A szóvivő szavai szerint a WHO közlése alapján csupán hónapokban mérhető ennek bekövetkezése.

KAPCSOLÓDÓ CIKK