Külön válik Gyöngyöstől Mátrafüred

2005.09.25. 21:04

A vasárnapi népszavazáson 61,1 százalékos arányban úgy döntöttek a Mátrafürediek, hogy közigazgatásilag különválnak Gyöngyöstől. A szavazással összesen hat, eddig Gyöngyöshöz tartozó település határozott a válás mellett, amelyre ugyanakkor csak 2010-ben kerül sor.

A vasárnapi mátrafüredi népszavazáson úgy döntöttek, hogy a mátrai település elválik Gyöngyöstől. Ezzel gyakorlatilag "leválik Gyöngyösről a Mátra" a legfrekventáltabb üdülőhelyekkel együtt. A 35 ezres lakosságú város így elveszítette közigazgatási területének közel felét, emellett jelentős adófizető vállalkozások kerültek a mindössze 950 lelkes Mátrafüred fennhatósága alá.

Az érvényesen szavazó 515 választópolgár közül 325 támogatta az önálló település létrehozását, ami 61,1 százalékos arány. A 859 választásra jogosult polgár közül 521-en éltek szavazati jogukkal, ami 60,6 százalékos részvételi arányt jelent. Közülük 190-en utasították el a különválást, 6 voks pedig érvénytelen volt.

A kérdés így szólt: "Egyetért-e ön azzal, hogy Mátrafüred (Kékestető, Mátraháza, Sástó, Pipishegy, Farkasmály településrészekkel együtt) Gyöngyös várostól, településegyesítés megszüntetésével szétváljon és utána önálló önkormányzattal rendelkező községként működjön ?".  Összesen 859 választópolgár szavazhatott - a részvételi arány egyelőre nem ismert.

A helyiek azzal indokolták a kezdeményezést, hogy az elmúlt évtizedben semmilyen általuk érzékelhető fejlesztés nem történt. Számításaik szerint ráadásul önállóan több forráshoz juthatna Mátrafüred, a környező településekkel együtt.

A települések azonban még közel öt évig közös igazgatás alatt maradnak, mivel a településalapításhoz szükséges közjogi procedúra nem ér véget a 2006-os önkormányzati választásokig. A különválásra 2010-ben kerülhet sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK