Növeli a hamisítások kockázatát a személyi igazolvány másolása, ezért a Belügyminisztérium is ellenzi, hogy például a mobilszolgáltatók lemásolják az igazolványokat. Korábban Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is a másolás ellen foglalt állást.

Okmánybiztonsági szempontból aggályos a személyazonosító okmányok másolása, mert ez növeli a hamisítások kockázatát - közölte a Belügyminisztérium központi hivatalának főosztályvezetője. Célszerűnek tartjuk a másolási gyakorlat megszüntetését - mondta Csatári László, aki arra is felhívta a figyelmet, a mobilszolgáltatóknak lehetőségük van arra, hogy adatokat kérjenek hivatalától.

Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman nemrég olyan állásfoglalást hozott, hogy a mobilszolgáltatókkal kötött szerződéshez szükséges adatfelvétel nem indokolja másolat készítését a személyi igazolványról. A személyazonosító igazolványban található személyes adatok közül az igazolvány száma, a fénykép és az aláírás, továbbá régi típusú igazolványokban szereplő egyéb adatokat csak az érintett hozzájárulása esetén kezelheti a szolgáltató, ha az egyéb adatvédelmi követelmények érvényesülnek - áll az állásfoglalásban.

Csatári László ennek kapcsán közölte, személyi okmányainkat csak azoknak vagyunk kötelesek bemutatni, illetve átadni, akiknek erre jogszabály külön felhatalmazást ad. A főosztályvezető a felhatalmazottak körébe sorolta a többi közt a rendőrt, a közterület-felügyelőt, valamint meghatározott esetben a személyőrt. Az igazoltatott köteles a személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolni, ennek megtagadása esetén az ember feltartóztatható, illetve előállítható - mondta.

Sportrendezvényeken, a sportról szóló törvény értelmében, a rendező alkalmazottja a beléptetéskor jogosult a néző személyazonosságát igazolvány alapján megállapítani, illetve ellenőrizni. Ugyanígy a postai alkalmazottat is jogszabály ruházza fel személyazonosság igazolására, ha ez a küldemény átadásához szükséges. A pénzintézetek ugyancsak törvény alapján kérik el ügyfeleiktől személyi okmányaikat. A szolgáltató köteles megkövetelni az igazoló okiratok bemutatását a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény értelmében.

Cigaretta- és szeszesital-vásárlásánál a boltok eladói a fiatal vásárlókat arra kérhetik, mutassanak be személyi okmányt annak igazolására, hogy elmúltak már 18 évesek. A vásárló ugyanakkor nem kötelezhető igazolványának bemutatására, ám ebben az esetben az eladónak meg kell tagadnia a dohány- és alkoholáru kiszolgálását - tette hozzá.

Sem a vasúttársaságokat, sem pedig a közlekedési vállalatokat nem ruházza fel jogszabály arra, hogy az utasok körében igazoltatást végezzenek, így legfeljebb rendőr közreműködését kérhetik, ha bliccelővel találkoznak. Arra a kérdésére, hogy a BKV kezdeményezett-e jogszabály-módosítást annak érdekében, hogy az ellenőröket az igazoltatásra jogosultak körébe kerüljenek, a társaság írásban azt közölte: az elmúlt időszakban történtek arra vonatkozó lépések, hogy az ellenőrök jogosultsága növekedjen.