A Gyurcsány-bizottságban szerdán Erdős Ákost, a Láng Holding vezetőjét hallgatták meg Gyurcsány Ferenchez fűződő kapcsolatáról és a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjáról. Meghallgatása után a kormánypárti politikusok szerint egyértelmű, hogy nem játszott szerepet az állami cég eladásában Gyurcsány és Erdős ismeretsége. Az ellenzék szerint viszont lehet, hogy igen. Eközben az Orbán-bizottságban a volt kormányfő felesége cégének földvásárlási és szőlőtelepítési ügyét vizsgálták. Ott arra a következtetésre jutottak az MSZP-s tagok: felmerült a törvénysértés gyanúja.

Erdős Ákost, a Láng Holding Rt. elnök-vezérigazgatóját hallgatta meg szerdai ülésén a Gyurcsány-bizottság. A testület arra a kérdésre próbált választ kapni, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációja során szerepet játszott-e Gyurcsány és Erdős korábbi üzleti kapcsolata. A kormánypárti képviselők szerint a meghallgatás után a válasz egyértelmű nem. Az ellenzék viszont ezzel nem értett egyet, bár a bizottsági ülésen azt nem jelentették ki, hogy az Erdős Ákos érdekeltségi körébe tartozó Láng Holding azért szerezhette meg a Nemzeti Tankönyvkiadót, mert korábban üzletelt Gyurcsány cégeivel.

A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. többségi tulajdonának eladását azért vitatja az ellenzék, mert egyedül a Láng Holding adott be érvényes ajánlatot a közbeszerzési eljárás második fordulójában. A második körben ajánlott összeg pedig 700 millió forinttal kevesebb volt, mint amennyit az első körben fizettek volna a cégért. A tendert kifogásolta az Állami Számvevőszék is, de nem az ajánlattevőket, hanem a privatizációt levezénylő ÁPV Rt.-t marasztalták el.

Erdős Ákos a meghallgatáson azt mondta, néhány éve ismeri Gyurcsány Ferencet. Hozzátette: kapcsolatát Gyurcsánnyal nem nevezné barátinak. Közölte, hogy cégeiken keresztül két esetben üzleteltek egymással. 2000-ben egy kisebb cég adásvétele kapcsán került kapcsolatba a Láng Holding és a Gyurcsány érdekkörébe tartozó Perfekt Rt. Ekkor azonban Erdős állítása szerint nem is találkozott Gyurcsánnyal: olyan kis üzletről volt szó, hogy kollégáik intézték a részleteket. Ezután 2002-ben a Láng Holding megvette a Perfekt Rt.-t, ekkor kerültek üzleti kapcsolatba egymással - mondta Erdős. Elmondta azt is, hogy nem volt vezetője olyan cégnek, amelyben Gyurcsány Ferenc tulajdonos volt.

A Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjáról azt közölte: tudomása szerint 15 cég érdeklődött az állami vállalat iránt, ennyien vették meg azt a tájékoztató anyagot, ami a pályázati indulás előfeltétele volt. Közülük azonban már csak 13-an adtak be vételi ajánlatot. Az első körben jelentkezők közül már csak öt cég jutott tovább a második körbe. Mielőtt újabb ajánlatot tehettek volna az állami cégre, újabb információkat tudhattak meg a tankönyvkiadóról. Emiatt csökkentették az ajánlati árat - mondta Erdős.

Azzal indokolta, hogy másodszorra már 700 millióval kevesebbet adtak a cégért, hogy kiderült számukra: a tankönyvkiadó 200 millióra értékelt informatikai rendszere nem ér semmit, mint ahogyan a cég elfekvő tankönyvkészlete sem. Erdős megemlítette, hogy az állami vállalat által 3-400 millióra becsült könyvkészletben találtak 1977-es kiadású orosz nyelvtankönyvet is.

Végül az öt, második körbe került pályázó közül csak hárman adtak be újabb ajánlatot, de csak a Láng Holding anyaga volt érvényes, a másik két jelentkezőt kizárták.

Az Erdős által elmondottak után Tóth Károly (MSZP) javasolta, hogy szavazzanak arról: nem játszott szerepet a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjában Erdős és Gyurcsány üzleti kapcsolata. Ezt a javaslatot a bizottság elvetette, mivel az öt ellenzéki képviselő nem támogatta Tóth indítványát, csak az öt kormánypárti bizottsági tag.

Erdős meghallgatása és a szavazás után Balsai István (Fidesz) azt mondta: Erdős beszámolójából kiderült, hogy volt üzleti kapcsolata Gyurcsánnyal. Hozzátette: a bíróságon sok vádlott azt állítja, hogy nem bűnös, a bíróság mégis elítéli. Ezért szerinte hiába véli azt Erdős, hogy a privatizációban nem volt szerepe annak, hogy ismeri Gyurcsányt, ezt a testületnek kell megítélnie.

Papcsák Ferenc (Fidesz) azt mondta, kimutatható az üzleti kapcsolat Erdős és Gyurcsány között, az Állami Számvevőszék is kifogásolta a tranzakciót. Emellett szerinte nem a lehető legmagasabb áron sikerült eladni az állami vállalatot. Megjegyezte, hogy Gyurcsány üzleti partnere vehette meg végül a céget.