Kávézni is lehetne az új Duna-hídon

2005.10.03. 17:55

Az első Duna fölötti gyaloghíd megépítésére fogott össze négy budapesti egyetem. A híd otthont adhatna galériáknak, egyetemi kluboknak, kávéházaknak és egyben információs központ is lenne. A Petőfi és a Lágymányosi híd közötti gyaloghíd a tervek szerint 2010-re készül el.

A Duna fölött az első gyaloghíd, egyben a főváros tizedik hídja megépítésére hirdetett összefogást az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem, valamint a Magyar Tudományos Akadémia és a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány hétfőn a fővárosban.

A Petőfi és a Lágymányosi híd közötti részen épülő híd a tervek szerint 2010-re készülhetne el, szélessége 30 méter, hosszúsága 300 méter lenne. Finta József építész, akadémikus elmondta: a híd otthont adhatna galériáknak, egyetemi kluboknak, kávéházaknak, étteremnek, és egyben tudományos, információs központ is lenne. Helyt kaphatna rajta még levéltár, könyvtár is. Emellett mozgójárdákkal gyors gyalogos utat is biztosítana a közlekedéshez. A hídra vonatkozó pályázatot a közeljövőben kiírják.

Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke azt mondta: az Akadémia teljes mértékben támogatja az elképzelést. A gyaloghíd egyesítené a kultúrát a tudománnyal, jelképe lenne az országnak, városnak - mondta. Nagy Ferenc, az alapítvány elnöke közölte: a tervek között szerepel a Nobel-díjasok múzeuma is. A gyaloghíd a Dunán az első ilyen jellegű építmény lenne, amely az ipari társadalomból az információs társadalomba való átmenetet szimbolizálhatná.