Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert hallgatta meg szerdai ülésén a Gyurcsány-bizottság, a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja ügyében. Draskovics szerint Gyurcsány Ferenc és Erdős Ákos üzleti kapcsolata nem befolyásolta az állami cég értékesítését.

A Gyurcsány-bizottság szerdai ülésén Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert hallgatták meg a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációja ügyében. Draskovics kijelentette: ismerete szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Erdős Ákos üzletember üzleti kapcsolata nem befolyásolta az állami cég privatizációját.

Szijjártó Péter, a bizottság fideszes elnöke azt kérdezte Draskovicstól: mi indokolta, hogy egy nyereséges vállalatot eladjanak? A volt pénzügyminiszter azt mondta: a kormány 2003 decemberében fogadta el az rt. privatizációs koncepcióját, amikor még nem volt miniszter.

Draskovics Tibor hozzátette: nem az rt. privatizációja volt az egyetlen olyan tranzakció, ahol az ajánlattevők a második fordulóban nem ugyanazt az árat mondták, mint az első fordulóban. Az érvényes ajánlati kötöttség mellett tett ajánlatok közül a Láng Holding ajánlata volt a legmagasabb - tette hozzá.

Arra az ellenzéki kérdésre, hogy miért volt fontos, hogy hirtelen, gyorsan ezt a privatizációs eljárást lefuttassák, úgy válaszolt: szó sem volt gyors, elkapkodott privatizációról. Itt érvényesült egy, a kormány által meghatározott, programozott menetrend - tette hozzá.

Csiha Juditnak, a bizottság alelnökének a kérdésére, miszerint a privatizációs kiíráskor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bármifajta igényt megfogalmazott-e a privatizációval kapcsolatban, Draskovics Tibor elmondta: a kormány döntésének időpontjában Medgyessy Péter volt a miniszterelnök, ő a privatizációval kapcsolatban semmi elvárást nem fogalmazott meg. Gyurcsány Ferenc, aki akkor sportminiszter volt, sem tett semmi lépést a privatizáció ügyében - tette hozzá.

Szijjártó Péter összegzésében azt mondta: olyan okokat nem lát a privatizáció mögött, amelyek gazdasági szempontból ezt racionálisan alátámasztották volna. Faragó Péter, a testület szocialista tagja az ülés után viszont azt mondta: az "ellenzék egy nagyon is egyértelmű koncepció mellett viszi ezt a vizsgálóbizottságot". Erdős Ákos nagyon pontos választ adott a kérdésekre, Draskovics Tibor szintén, amire "az ellenzéki képviselők nem is tudtak mit reagálni, csak annyit, hogy ez nekik nem tetszik" - tette hozzá.