Önkényuralmi jelképek használata miatt indult eljárás Pécsett egy férfi ellen, aki nyilaskeresztes matricákat ragasztgatott közlekedési táblákra. A lakásán negyvenezer hasonló matricát találtak. A férfi meggyőződéses hungaristának vallja magát.

Önkényuralmi jelképek használata miatt eljárás indult egy férfi ellen, aki nyilaskeresztet ábrázoló matricákat terjesztett a közelmúltban Pécsett - közölte a rendőrség. Elfogásában a Nemzetbiztonsági Hivatal volt a rendőrség segítségére. A férfi lebukását követően azt vallotta, hogy 15 éves kora óta meggyőződéses hungarista, de nem tartozik semmiféle neonáci csoportosuláshoz, szervezethez.

A 25 éves férfi a gyanú szerint szeptember 22-én és 23-án közlekedési jelzőtáblák oszlopaira ragasztotta stilizált nyilaskeresztet ábrázoló matricáit - mondta el Kékesné Gyimóthy Marianna, a Baranya megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A rendőrség a terjesztőhöz széles körű adatgyűjtést követően jutott el, a férfi lakásán tartott házkutatásnál 40 ezer matricát, valamint neonáci és hungarista eszméket hirdető újságokat, szórólapokat foglalt le. A sajtóreferens az ügyről több részletet nem közölt.

A távirati iroda a rendőrséghez közel álló, az ügyet ismerő forrásból úgy értesült, hogy a gyanúsított interneten rendelte a matricákat, amelyekért összesen 100 ezer forintot fizetett, majd Pécsett hét helyen kiragasztott néhányat.