Januárban bevezetik a nemzeti vízumot

2005.10.05. 14:22

Jövő évtől bevezetik a nemzeti vízumot Magyarországon, amely hosszú tartózkodást tesz lehetővé a nem EU-tag szomszédos országok minden állampolgárának - jelentette be a Külügyminisztérium. Azok kaphatnak ilyet, akik a magyar nyelvet akarják gyakorolni, családtagjaikat látogatják meg, vagy a "kulturális nemzeti identitásukat" akarják megőrizni. Az EU többi országába való utazásról csak kevéssé szól a koncepció.

Magyarország 2006. január 1-től bevezeti a nemzeti vízumot. A külügyi tárca erről szerdán jegyzéket adott át az érintett Ukrajna, Szerbia-Montenegró, Románia és Horvátország budapesti nagykövetének - jelentette be a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára sajtótájékoztatón.

A speciális tartózkodási vízum többszöri beutazásra jogosít, és három hónapnál hosszabb tartózkodást tesz lehetővé azok számára, akik a magyar nyelv gyakorlása, a kulturális nemzeti identitás megőrzése, az állami felsőfokú oktatáson kívül eső tanulmányok folytatása, valamint családi kapcsolatok ápolása céljából kívánnak Magyarországon tartózkodni - közölte Fekszi Márta közigazgatási államtitkár.

A díjmentesen kérelmezhető nemzeti vízumot valamennyi ukrán, szerb és montenegrói, román és horvát állampolgár igényelheti, a szomszédos országokban található, összesen kilenc magyar külképviseleten.

Avarkeszi Dezső kormánymegbízott még szeptember közepén, a határon túli magyar vezetőknek írt levelében tett javaslatot a nemzeti vízum kiadására. A miniszterelnök felkérésére a kormánymegbízott arról tájékoztatta a Magyar Állandó Értekezlet határon túli szervezeteinek vezetőit, hogy a nemzeti vízum kiadásáról konzultációt folytattak az Európai Unió illetékeseivel, akik "nem emeltek kifogást annak bevezetése ellen". A kormány ezért hamarosan tárgyalásokat kezd az érintett szomszédos országok kormányaival - mondta akkor Avarkeszi Dezső.

A kormány által elképzelt jogszabály utazási lehetőséget biztosítana az Európai Unióba azoknak a szomszédos országokban élő magyaroknak, akik nem lesznek uniós tagok a schengeni csatlakozást követően. Erről a megküldött koncepció csak annyit mond, hogy számukra "kiadható olyan igazolvány, amely belépést és rövid tartamú tartózkodást tesz lehetővé az Európai Unió tagállamaiban".

Avarkeszi Dezső még szeptember 20-án elmondta, a nemzeti vízummal a kormány célja az, hogy a határon túli magyaroknak szabad beutazást biztosítson Magyarország területére a schengeni csatlakozásig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK