Madárinfluenza-vírus gyanúja miatt négy magyar került karanténba Romániában, akiknek vesztegzár alatt kell maradniuk nyolc napig - tájékoztatott a Külügyminisztérium. A románok még nem bővítették a beutazási tilalom alá eső területek listáját, ugyanakkor vadászati tilalmat rendeltek el az érintett részeken. Kedden Bulgária Romániával határos részén is találtak három madártetemet.

Madárinfluenza-vírus gyanúja miatt négy magyar került karanténba Romániában - közölte a Külügyminisztérium szóvivője. A négy magyar állampolgár horgászni ment Románia keleti részébe. A hatóságok az egész falut karantén alá vonták, ahol tartózkodtak, így a magyaroknak is vesztegzár alatt kell maradniuk nyolc napig. Polgár Viktor hozzátette, hogy egyelőre semmit nem tehetnek értük, ki kell várniuk a nyolc nap leteltét. A férfiak még az előtt utaztak Romániába, mielőtt a hatóságok a beutazási tilalmat elrendelték volna.

A Külügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy Románia keleti részének több megyéjében beutazási tilalmat rendeltek el. A Külügy továbbra is arra kéri a Romániába készülőket, hogy utazásuk előtt a Külügyminisztérium Konzuli és Igazságügyi Együttműködési Főosztályától kérjenek tájékoztatást, mivel a helyzet óráról órára változik. Polgár Viktor az [origo] kérdésére elmondta, hogy a román hatóságok egyelőre nem bővítették a tilalom alá eső területek listáját.

Közben a román kormány rendelettel tiltotta be a vadászatot a Duna-deltában és Tulcea megyében - jelentette a Rompres hírügynökség kedden. A rendelet szerint szárnyasra vadászni az egész országban tilos.

Még egy mintát sem juttattak el a londoni laboratóriumba

A legfrissebb jelentések szerint kedden már nem nyolc, hanem csak egy faluban, nevezetesen a Duna-deltánál elterülő Tulcea megyei Ceamurliában tartották fenn a vesztegzárat, ez az, ahol a magyarok is vannak. A vesztegzár nem jelent teljes elszigetelődést a falu számára. Gyakorlatilag azok a lakosok nem hagyhatják el csak a települést, akiknek háztáji gazdaságában elpusztult baromfit találtak.

A helyzet mindenesetre még nem teljesen világos. A romániai sajtóból kiderülni látszik: még egyetlen mintát sem juttattak el a londoni laboratóriumba abból a három ceamurliai kacsából, amelyben a helyi vizsgálatok során felfedezték a madárinfluenza antitesteit. Leghamarabb tehát két héten belül születik pontos válasz arra, hogy madárinfluenzával - illetve annak enyhébb vagy súlyosabb változatával - fertőzöttek-e a Duna-deltában elhullott vad- és háziszárnyasok. A körzetbe egyébként már megérkezett az Európai Unió három szakértője.
   
A bukaresti főkonzulátus megerősítette azt a hírt, miszerint négy magyar állampolgár karanténba került Tulcea megyében. Batiz András kormányszóvivő kedd délután elmondta, hogy az egyik férfi rendszeresen szed gyógyszert, a nála lévő gyógyszeradag azonban e hét csütörtökig elegendő, ezért a család a Külügyminisztériumhoz viszi el a gyógyszert, amelyet a futárszolgálat eljuttat Bukarestbe, onnan pedig a nagykövetség munkatársai juttatják el azt a magyarokhoz. 

A mostani pánik oka, hogy múlt héten a Duna-deltát felölelő Tulcea megyében és néhány környező vidéken gyanús vadmadártetemeket fedeztek fel, és háztáji gazdaságokban kacsák pusztultak el. Azt egyelőre csak valószínűsíteni lehet, hogy madárinfluenza miatt hullottak el a madarak. Emellett kétezer pulyka pusztult el Törökországban, bizonyítottan madárinfluenza következtében hétvégén. Emiatt az Európai Unió hétfőtől betiltotta a Törökországból érkező szárnyasbehozatalt. Romániával szemben ugyanakkor hasonló intézkedést nem rendeltek el uniós szinten, mert még nem biztos, hogy madárinfluenzában hullottak el a szárnyasok. Magyarország, Lengyelország és Ausztria azonban a hét végén importtilalmat hirdetett a Romániából származó baromfihúsra, élőállatra és tollra.

Fokozott figyelem a határon

Dr. Szigeti Sándor, Csongrád megye főállatorvosa az [origo]-nak arról számolt be, hogy hétfő délutánig a magyar oldalról senkit sem kellett azért visszafordítani, mert baromfit akart volna beszállítani az országba. "Szombaton ugyan kilenc előjelentés érkezett, de ebből több kamion el sem indult a nagylaki határátkelő felé, vagy már a román oldalról visszafordították a szállítmányokat. Az öt tollrakományt, két félkészterméket, valamint két keltető, tojást szállító jármű közül csak egyet kellett visszafordítani a magyar oldalról" - tette hozzá Szigeti.

Gráf József agrárminiszter tájékoztatása szerint eddig hat romániai eredetű baromfiszállítmányt állíttattak le már a határ román oldalán. Jelenleg két tollszállítmánnyal kapcsolatban várják Nagylaknál Brüsszel jelzését, hogy fenntartsák-e a baromfihús-, tojás- és tollbehozatali átmeneti korlátozást. Romániából egyébként kizárólag a nagylaki határátkelőn keresztül érkezhet az országba élőállat-szállítmány, ugyanis csak itt működik állat- és növény-egészségügyi állomás.

Gyanús esetek Bulgáriában is

Kedden Bulgária Romániával határos északi részén is találtak három madártetemet. A hatóságok vizsgálják azokat, de közlésük szerint egyelőre nincs jele annak, hogy a madárinfluenza elérte volna az országot. Bulgária már korábban szigorította a betegség terjedése elleni biztonsági intézkedéseit, amikor a román és a török hatóságok jelentették olyan szárnyasok elhullását, amelyekkel esetleg a madárinfluenza végzett.
   
A szóban forgó három madártetemet különböző helyeken találták Pleven városa környékén, a román határtól mintegy száz kilométerre, és vizsgálatra elküldték azokat Szófiába. Plamen Georgiev, a körzeti állat-egészségügyi hivatal illetékese közölte, hogy egyelőre nincs jele a betegségnek a térségben. A vizsgálati eredményt egy héten belül várják - tette hozzá.