Új eljárás indul Molnár Csaba alezredes ügyében, miután a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hatályon kívül helyezte az első fokú, felmentő ítéletet. Molnárt azzal vádolják, hogy még az ORFK pénzmosás elleni osztályának vezetőjeként kisebb ajándékokat fogadott el egy pénzmosással gyanúsított pénzváltótól, cserébe államtitoknak minősülő információkat adott át.

Új eljárás indul Molnár Csaba alezredes ügyében, miután a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hatályon kívül helyezte az első fokú, felmentő ítéletet. Az első fokú eljárást a Nógrád Megyei Bíróságnak kell lefolytatnia Molnár Csaba ellen, aki elmondta, hogy még a ítélethirdetés előtt benyújtotta leszerelési kérelmét a rendőrséghez.

Molnár Csaba alezredest az év elején mentették fel első fokon. Molnárt minősített vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolták, ezért az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést, lefokozást és pénz mellékbüntetés kiszabását kérte ellene január elején. Az ügyészség szerint a nyomozó 2003 nyarán, az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának vezetőjeként néhány ezer forint értékű ajándékokat fogadott el egy pénzmosással gyanúsított pénzváltótól, cserébe pedig államtitoknak minősülő információkat adott át.

A részben titkos információgyűjtésen alapuló büntetőperben a bíróság már korábban elutasította az ügyészség telefonlehallgatási jegyzőkönyvek bizonyítékként történő felhasználására vonatkozó indítványát. A bíróság a határozatának indoklásában megjegyezte, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvek bizonyítékként történő értékelése esetén sem lehetett volna Molnár Csabát elítélni.

Az államtitoksértés, illetve hivatali visszaélés vádja kapcsán pedig a bíróság azt állapította meg, hogy nem történt kiszivárogtatás, de ha történt volna, az társadalomra veszélyesség hiányában akkor sem lenne bűncselekmény.

A minősített vesztegetés vádpontja kapcsán a bíróság arra mutatott rá, hogy Molnár Csaba nem azért kapta a kis értékű ajándékokat, hogy cserébe bármifajta hivatali kötelezettségét megszegje. A bíróság az ítéletében rendelkezett az eljárás során elkobzott ajándékokról: ennek értelmében Molnár Csaba visszakaphatja azokat az ajándéktárgyakat (egy kétszáz forint értékű karkötőt és egy 300-400 forint értékű ceruzatartót; az arab süteményeket nem tudták lefoglalni), amelyeket a szír származású vádlott-társától kapott.

"Azt szeretném csinálni, amit korábban is csináltam, de még nem tudom, mi lesz velem" - mondta kissé megkönnyebbülve Molnár Csaba a felmentő ítélet után nem sokkal. "A rendőrség vezetőin, illetve az ellenem folyó másik eljárás kimenetelén (a Kulcsár-ügy kapcsán hivatali visszaéléssel és közokirat-hamisítással gyanúsítják)múlik mindez" - jelentette ki a rendelkezési állományban levő nyomozó, aki megjegyezte, hogy a rendőri vezetés eddig is végig bízott benne.

A brókerbotrány kulcsfigurájának, Kulcsár Attilának az elfogásában is közreműködő Molnár Csaba egyébként az eljárás során mindvégig tagadta a vádakat, szerdán az utolsó szó jogán remegő hangon jelentette ki: "Nem azért jöttem a rendőrséghez, hogy az én áram egy tolltartó legyen."