Közzétette az Egészségügyi Minisztérium a madárinfluenza-világjárvány esetére készített válságtervét. A kormány összesen hat fázist különít el, amelyben részletesen  ismertetik a hatóságok teendőit. Jelenleg Magyarország a "nulladik" fázisnál tart. A legválságosabb helyzetben, amikor a madárinfluenza emberről emberre terjedő változata megjelenik az országban, korlátozhatják az iskolák és a szórakozóhelyek látogatását, az ÁNTSZ karhatalmi segítséget is kérhet intézkedéseihez.

Az Egészségügyi Minisztérium pénteken közzétett egy katasztrófatervet, amely azzal foglalkozik, melyik hatóságnak mi lenne a feladata, ha kitörne egy világméretű madárinfluenza-járvány és az Magyarországot is elérné. A tanulmány két nagy részre osztja a világjárvány szakaszait, felkészülési és védekezési időszakra. Jelenleg már komoly kockázata van annak, hogy a szárnyasokat (és igen ritkán embereket) megbetegítő madárvírus, a H5N1 valahol (legvalószínűbben Ázsiában) egy emberi influenzavírussal kombinálódik, aminek következtében kialakulhat egy pusztító, emberről emberre is terjedni képes új influenzavírus.

A kormány pénteken nyilvánosságra hozott válságtervében összesen hat fázist különít el. Ebből az első öt az úgynevezett felkészülési időszak része, a hatodik pedig a védekezési időszak, amikor egy létező és emberről emberre terjedő új vírust kell  visszaszorítani és az embereket megvédeni a betegségtől.

Jelenleg Magyarország a "nulladik" fázisnál tart, mert nálunk még szárnyasokat sem fertőzött meg a vírus. Az első fázis az lesz, amikor ez bekövetkezik, de emberi fertőzések még nem fordulnak elő. A második fázis az, amikor emberből nem mutatnak ki új influenzavírus-altípust, azonban az állati influenzavírus-altípus már komoly megbetegedési kockázatot jelent az ember számára. Az ezután következő harmadik fázis, amikor már emberek is megbetegszenek madárinfluenzában, de emberről emberre még mindig nem terjed a kór. A  negyedik fázis akkor lép életbe, amikor emberről emberre is terjedni kezd a betegség, de még csak kis gócokban jelentkezik. Az ötödik fázisban már nagyobb gócokban jelentkeznek a tünetek, a vírus egyre jobban elkezd terjedni.

Ekkor az ÁNTSZ a határőrség segítségével ellenőrzi a kijelölt határátkelő helyeken a járványveszélyes területekről érkezőket, aki influenzagyanús, azt elkülönítik a hatóságok. Emellett elkezdik gyártani a világjárványt okozó vírus elleni új vakcinát.

A világjárvány kitörése a terv hatodik fázisa, amikor a madárinfluenza fokozott intenzitással, folyamatosan terjed a világon, majd ez a hullám Magyarországot is eléri. Ekkor az ÁNTSZ kiterjeszti a légúti járványok jelentési kötelezettségét, elrendeli a heveny légúti megbetegedések soron kívüli jelentését, majd elrendeli az egészségügyi dolgozók, katonák, rendőrök, határőrök védőoltásának megkezdését.

Ezután az országos tisztifőorvos korlátozhatja az iskolák és a szórakozóhelyek látogatását. Emellett elrendeli, hogy kezdjék el beoltani a lakosságot. Az egészségügyi miniszter a járvány által érintett megyékre vagy az egész országra egészségügyi katasztrófahelyzetet hirdethet ki, de a járvány fokozódása esetén járványügyi veszélyhelyzetet is kihirdethetnek.

A járvány kitörésekor csak a feltétlenül kórházi kezelést igénylő betegek maradhatnak a kórházakban, a várható sok beteg miatt behívhatják az arra előzetesen vállalkozó nyugdíjas orvosokat és egészségügyi szakdolgozókat is. A megyei tisztifőorvosok a kórházakban látogatási tilalmat rendelhetnek el. Az egészségügyi hatóságok rendőri segítséget is kérhetnek intézkedéseik betartatásához.