Olajfolt lebeg a Dunán

2005.10.16. 10:55

Egy hatszáz méter hosszú olajfoltra bukkantak vasárnap a Dunán, Szőny közelében. A katasztrófavédelem szerint a szennyeződést egy hajó okozta, amely olajos vizet engedett ki a gépházából.

Egy 600 méter hosszú és 20-25 méter széles olajfoltot észlelt vasárnap egy hajó parancsnoka a Dunán, Szőny közelében. A szennyeződésre a szőnyi tartályhajó-rakodónál bukkantak rá.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság viszont azt közölte, hogy nem észlelt olajszennyeződést a Dunán. Janák Emil, a környezetvédelmi hatóság igazgatója elmondta: sem a szokásos napi ellenőrzés, sem a híradást követő vizsgálat során nem találtak szennyezésre utaló jeleket.

Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivője ugyanakkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy reggel Szőnynél olajos-vizes származék lebegett a Duna felszínén. Az olajos víz egy hajó fenékvizéből, vagyis a gépházból lefolyó vízből származott, amelyet szabálytalanul engedtek a Dunába.

A szóvivő hozzátette: vasárnap Leányfalunál is észleltek növényi hulladékból, komposztból származó szennyeződést a Dunán. Dobson Tibor közölte: mindkét szennyeződés környezetkárosító hatású, de feltehetően hamar eloszlanak a hullámzás és a sodrás következtében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK