Hatásos a madárinfluenza elleni vakcina

2005.10.19. 16:21

Emberi fertőzés esetén is hatásos a madárinfluenza elleni oltóanyag - jelentette be szerdán az egészségügyi miniszter. A kifejlesztett vakcina azonban csak a madárról emberre terjedő vírus ellen véd. Az emberről emberre terjedő vírus ellen viszont nem, mivel ez a fajta vírus még nem létezik. Szerdán Románia és Törökország után Oroszországban is kimutatták a madárinfluenza emberekre is veszélyes változatát.

Pozitívnak bizonyult a H5N1 madárinfluenza elleni vakcina humánkísérlete, a beoltott emberek vére ellenanyagot termelt - jelentette be Rácz Jenő egészségügyi miniszter a kabinet szerdai ülését követően.

Rácz Jenő egészségügyi minisztert, Bujdosó László tiszti főorvost, Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat és 100-150 egészségügyben dolgozó önkéntest szeptember 26-án oltottak be azzal a kísérleti vakcinával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon.

Bujdosó László országos tiszti főorvos szerdán elmondta: az oltás az ellen a vírus ellen lehet hatásos, amely a H5N1 antigént tartalmazza. Vagyis hatékony lehet a madárról emberre terjedő vírus ellen. Az emberről emberre terjedő vírus azonban még nem létezik, így ellene védőoltás sem készülhetett.

Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ virológiai főosztályának vezetője viszont azt mondta, hogy a kifejlesztés alatt álló vakcina nem hatásos. A fővirológus a Klubrádióban arról beszélt, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcina, illetve oltás nem védi meg a lakosságot a madárról emberre átlépő vírus ellen.

Dr. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa az [origo]-nak elmondta: a H5N1 kísérleti vakcina a NIBRG-14 jelű vírustörzset tartalmazza inaktivált formában. Ezt a vírustörzset genetikai módosítással állították elő az influenza egyik törzsből, melyet Vietnamban izoláltak 2004-ben. A kísérleti vakcina előállításának technológiája teljesen megegyezett a "hagyományos" influenza-oltóanyag előállítási technológiájával, csak az aktív hatóanyagban, az inaktivált vírustörzsben különböztek.

A vakcina az előzetes vizsgálatokban ártalmatlannak, az immunológiai vizsgálatokban hatékonynak bizonyult. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a beoltott kísérleti állatok az oltást követően nagy mennyiségben termeltek a NIBRG-14 ellen specifikus elleanyagot. A kísérlet ezután folytatódott, és az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélye alapján közel 150 önként jelentkező oltása tötént meg.

Az immunológiai ellenőrzés az oltást követő 3. héten, 3. hónapban és a 6. hónapban történik. Az előzetes immunológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy az oltottak vérében megjelent a vakcinában jelenlévő influenzatörzs elleni specifikus ellenanyag.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK