Az USA is érdeklődik a magyar vakcina iránt

2005.10.21. 19:24
Hivatalosan bejelentette az egészségügyi miniszter pénteken, hogy hatékony a madárinfluenza elleni magyar vakcina. A kormányszóvivő szerint több ország is érdeklődik a magyar oltóanyag iránt. Pénteken Oroszországban újabb madárinfluenza-gyanús eseteket találtak. Thaiföldön a nemrég a betegségben elhunyt férfi fiában is kimutatták a kórt.

Bebizonyosodott, hogy hatékony a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag - jelentette be Rácz Jenő egészségügyi miniszter pénteken.

Batiz András kormányszóvivő csütörtökön azt közölte, hogy péntekre derül ki teljes bizonyossággal, hogy védettséget nyújt-e az embereknek a magyar oltóanyag a H5N1-es vírus ellen. A kormányszóvivő elmondta azt is, komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag iránt. Az érdeklődők között említette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Indonéziát, Fülöp-szigeteket, Ukrajnát, Oroszországot és Mongóliát.

Batiz András megerősítette: az oltóanyag kifejlesztése lehetővé tette, hogy ha esetleg kialakul a vírus emberről emberre terjedő mutációja, akkor az ellene hatásos védőoltás legyártásának ideje hónapok helyett csak heteket vesz majd igénybe.

Szeptember 26-án Rácz Jenő egészségügyi minisztert, Bujdosó László tiszti főorvost és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat oltották be elsőként azzal a kísérleti vakcinával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon. 100-150 egészségügyben dolgozó önkéntes is megkapta az injekciót.

Amennyiben valakit beoltanak a madárinfluenza elleni oltással, annak a vérében megjelennek a vírus részecskéi, amelyre a szervezet immunrendszere ellenanyagot termel. Ennek az ellenanyagnak a kimutatását jelentette be pénteken az egészségügyi miniszter.

Süth Miklós országos főállatorvos, az Európai Unió állat-egészségügyi vezetőinek tanácskozása után elmondta: a madárinfluenza állatbetegség, az állat-egészségügyi szolgálat feladata, hogy megküzdjön vele, a lakosságnak nem kell nyugtalankodnia. A szakember közölte: Magyarországon eddig több mint 900 vizsgálatot végeztek baromfikon, illetve vonuló madarakon, az összes vizsgálat negatív eredményt hozott, a madárinfluenza vírusát egyetlen szárnyason sem mutatták ki. Az év végéig 11 ezer madarat vizsgálnak meg.

Süth Miklós több érvvel indokolta, miért nem kell az embereknek pánikba esniük a madárinfluenza miatt. A kór már korábban is pusztított Európában anélkül, hogy emberi járvánnyá fejlődött volna. Ráadásul a H5N1 miatt Ázsiában 140 millió madár pusztult el, és eközben a vírus mindössze hatvan ember halálát okozta. Vagyis a madárról való megfertőződés esélye még most is nagyon csekély.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK