Több ezres tömeg előtt felavatták szombaton a fővárosban a második világháború áldozatainak emléket állító turulszobrot. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal szerint a szobor felállítása jogsértő. Az SZDSZ korábban tiltakozott a szobor ellen, mivel attól tartott, hogy az a neonácik találkozóhelye lesz.

Több ezres tömeg gyűlt össze szombaton Budapesten a XII. kerületi turulszobor avatásán. Mitnyan György, a kerület polgármestere elmondta, hogy az emlékművet a második világháború katonai és polgári áldozatai emlékére állították. A 4,4 méter széles, körülbelül hat méter magas talapzatra emelt, csőrében kardot tartó turulmadár az Istenhegyi út és a Böszörményi út sarkán, az egykori háborús cselekmények helyszínén áll.

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal építésfelügyeleti osztálya pénteken megállapította, hogy jogsértő volt a turulszobor felállítása a XII. kerületben. Forgách Imre hivatalvezető közölte, hogy a szobor elhelyezésével a XII. kerületi önkormányzat nyíltan szembehelyezkedett a hatályos jogszabályokkal.

"Minden törvényes eszközt igénybe fogunk venni annak érdekében, hogy a jogsértő helyzet ne maradhasson fenn" - áll a hivatalvezető közleményében. Forgách hozzátette azt is: el akarja kerülni, hogy október 23. előestéjén a nemzeti ünnephez méltatlan dolog történjen egy esetleges helyszíni intézkedés során. Ezért az ünnep előtt nem bontják el a szobrot.

Mitnyan György, a kerület fideszes polgármestere március 30-án kért építési engedélyt a szobor felállítására. A  Fővárosi Közgyűlés azonban áprilisban nem járult hozzá az emlékmű felállításához, az augusztusban kapott építési engedély csak parkfelújításra, térrendezésre vonatkozott.

A hivatalt XII. kerületi SZDSZ-es képviselők kérték fel intézkedésre, akik nem csak az engedély hiánya miatt akarták leállítattni az építkezést. Attól is tartottak, hogy a neonácik kedvelt találkozóhelye lesz a turulmadár szobra.