Cáfolják a kassai főkonzulátus lehallgatását

2005.10.24. 22:35

A Külügyminisztérium helyettes szóvivője cáfolta, hogy a kassai magyar főkonzulátuson bármilyen lehallgató készülék lenne. A külügyi tárca biztonsági szakemberei az előírt vizsgálatok során azt felderítették volna - mondta el Szabó Ferenc a távirati irodának reagálva arra, hogy egy szlovák kereskedelmi televízióban azt állították, tudják, hol vannak poloskák a magyar külképviseleten.

A külügyi tárca helyettes szóvivője elmondta: az ügy hátterében az áll, hogy a szlovák független kereskedelmi televízió, a Markiza TV forgatócsoportja bebocsátást kért a kassai magyar főkonzulátusra, azzal az indokkal, hogy megmutassák, hol rejtettek el a főkonzulátus területén lehallgató készüléket.

Ismertetése szerint a televíziós társaság munkatársai azt állították, hogy van egy szemtanújuk, aki hajlandó megmutatni, hová helyeztek el több évvel ezelőtt lehallgató készüléket a főkonzulátuson. Szabó Ferenc aláhúzta: a magyar hatóságok nem adtak forgatási engedélyt a tévéstábnak, mivel a Külügyminisztérium alapvető érdeke, hogy a magyar külképviseletekre illetéktelenek ne léphessenek be.

A helyettes szóvivő közlése szerint a Külügyminisztériumnak van egy betörés elleni és információvédelemre kiképzett szakembergárdája, amelynek feladata, hogy előre meghatározott éves ellenőrzési terv szerint megvizsgálják az egyes külképviseletek biztonsági helyzetét, információvédelmét.

A kassai főkonzulátuson is végeztek ilyen biztonsági vizsgálatot, amikor is minden bizonnyal fény derült volna a lehallgató készülékre, ha valóban elhelyeztek volna ilyen berendezést a főkonzulátus területén - mutatott rá Szabó Ferenc.